În Europa bate vântul austerității ca pe timpul Comunismului. Occidentalii vor simți ce sunt lipsurile


Europa se îndreaptă spre austeritate, în care oamenii vor face singuri economii, pentru că totul este prea scump. 

Deja, în Germania, oamenii sunt îndemnaţi să circule mai rar cu maşina personală, să folosească apa rece, în loc de caldă şi să închidă mai des aerul condiţionat. În Grecia, oamenii primesc bani pentru a folosi electrocasnice mai eficiente energetic.

Germania îi îndeamnă pe cetățeni să nu stea la duş mai mult de cinci minute şi să folosească mai mult apa rece. De asemenea, aerul condiționat trebuie dat uitării, iar frigiderul trebuie dezghetat mai des ca să consume mai puţin curent. 

Alte măsuri propuse oamenilor vizează folosirea capacelor pe oală când sunt pe foc, să se gătească la temperatură mai mică. Numai așa se pot reduce facturile și desigur consumul.

Europenii vor porni centralele electrice pe cărbune. ”Este ca un fel de skandenberg, în care Putin are acum braţul mai puternic, dar asta nu înseamnă că nu putem şi noi deveni mai puternici cu puţin efort”, a declarat Robert Habeck, vicecancelar al Germaniei. Centralele vechi și poluante vor fi pornite și de Austria şi Olanda.

În Grecia, oamenii vor primi înapoi între 30% și 50% din preţ, dacă îşi pot cumpăra până la trei aparate noi, precum frigidere sau congelatoare.

Rusia începe să reducă livrările în Polonia, Bulgaria, Finlanda, Olanda, iar pentru Germania, Grecia şi Italia livrările s-au redus cu până la 60%. Numai săptămâna trecută preţul la gaze a crescut cu 70%. Un megawatt pe oră ajunsese să coste 146 de euro, ceea ce înseamnă o creştere de aproape 30% pe zi. ”Trebuie să diversificăm portofoliul de surse de energie. E foarte clar că România era pe locul 2 în Uniunea Europeană. Este şi acum, încă, pentru că are şi cărbune, şi nuclear, şi hidro, şi eolian, şi fotovoltaic, şi hidrocarburi şi biomasă”, a declarat Ionuţ Purica, expert în energie.

Comentarii Facebook