I-a prins războiul în România și s-au refugiat în fotbal. O echipă de 11 copii din Ucraina nu se poate întoarce acasă din cauza invaziei pornite de Rusia


11 copii ucraineni, alături de cei 2 antrenori ai lor, dar și de șoferul microbuzului cu care au ajuns în România, se află la Brașov. Aceștia nu s-au mai întors în țara lor din cauza războiului izbucnit de Rusia în Ucraina. 

 Vizita lor a fost programată cu mult înainte de începerea războiului, pentru a participa la Enjoy Sport’s Winter Cup, un turneu pentru juniori, care se desfășoară în fiecare an la poalele  Tâmpei, județul Brașov. 

Au trecut granița în România cu câteva ore înaintea declanșării războiului și au avut un parcurs și un comportament exemplar în aceste patru zile de competiție”, a declarat Ciprian Jurubescu, organizatorul turneului, conform GSP.ro

Au fost prezenți la toate jocurile fără să știe exact ce le fac părinții, frații și familiile lor acasă, s-au luptat pe teren pentru fiecare minge, au plâns când s-au lovit dar nu a avut cine să-i ridice sau să le aline durerea, deoarece aici au venit singuri”, a adăugat organizatorul.

Acum, ei sunt ai noștri, n-au absolut nicio vină pentru ce se petrece în țara lor, iar noi avem obligația morală să le fim alături cât va fi nevoie”, a mai spus acesta. 

Un hotel le-a devenit „acasă” 

Sâmbătă seara, 26 februarie, s-a obținut acordul clubului Ruh Lviv pentru ca delegația ucraineană să rămână la Brașov și după finalul competiției.

Nu a fost ușor, sunt copii minori neînsoțiți de părinți iar decizia nu era la noi. Vreau să mulțumesc autorităților din Brașov care mi-au fost alături în aceste zile când toate eforturile mele au fost să nu las acești copii să plece înapoi la război. Mulțumesc și celor care și-au oferit disponibilitatea pentru a-i integra mai ușor și le-au oferit cazare”, mai precizează Jurubescu. 

Micii fotbaliști în galben și negru vor rămâne atât cât va fi nevoie la un hotel din Brașov, iar baza sportivă de la Tărlungeni a celor de la Colțea 1920 (Celta Academy) Brașov le va sta la dispoziție, pentru ca ei să se simtă cât mai confortabil.

„Antrenamentele ne fac să uităm de necaz”

De altfel, deși stau cu teamă pentru tot ce se întâmplă acasă, în aceste zile micuții se antrenează. 

Stăm la hotel, copiii discută la telefon cu familiile, noi de asemenea. Ne antrenăm, pentru a ne mai consola gândurile, ne ajută acest lucru. Sperăm să se termine cât mai repede! Nu știm cât vom rămâne aici, nu știm ce vom face când va trebui să ne întoarcem acasă! Ne gândim doar la ziua de astăzi, nu știm ce va fi mâine”, a spus Yuriy Kudinov, antrenorul celor din echipa U12 a lui Ruh.

Organizatorii Enjoy Sport’s Winter Cup au cerut celor care-și doresc să le fie alături micilor jucători de la Lviv: „Pentru cei din Brașov dacă îi pot ajuta cu obiecte personale (hăinuțe, lucruri de igienă) sau orice altceva, să vină să se joace cu ei, să le ofere o excursie, câteva ore de bucurie, orice. Pentru cei din alte orașe, dacă vor să îi invite la un meci amical sau să îi viziteze!”.


Comentarii Facebook