FOTO - Procesiunea de Rusalii catolice de la Șumuleu Ciuc așteaptă mii de pelerini anul acesta


Mii de credincioși sunt așteptați sâmbătă, 4 iunie, la sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuc, pentru a participa la pelerinajul de Rusaliile Catolice. Marea adunare de la Șumuleu Ciuc este considerată cea mai mare procesiune religioasă de acest tip din Europa Centrală și de Est. 

Sute de pelerini au pornit de câteva zile înspre marea adunare de la Șumuleu Ciuc, mulți dintre ei au plecat pe jos, alții cu bicicleta, cu autobuzele, cu trenul, iar cei mai norocoși au plecat cu mașinile personale pentru a ajunge la timp la liturghia festivă din Sâmbăta Rusaliilor. 

Din cauza restricțiilor COVID-19, este pentru prima dată, în ultimii doi ani, când se desfășoară procesiunea în condiții normale,  autorităţile preconizând că numărul pelerinilor va fi de câteva sute de mii, mai mare decât de obicei, întrucât oamenii îşi doresc să revină aici pentru a se ruga Fecioarei Maria.

În acest an, în jur de două mii de pelerini din Ungaria au sosit deja la Miercurea Ciuc cu un tren special, pus la dispoziție de căile ferate maghiare . 

Citește și: Maghiarii veniți cu trenul la Șumuleu Ciuc, primiți în Gara Cluj cu dansuri ungurești și preot - VIDEO

Toţi cei care merg pe jos către Şumuleu spun că nu simt greutatea drumului, pentru că Fecioara Maria îi întăreşte şi în călăuzeşte în cele mai dificile momente. Pelerinii pot fi văzuţi pe străzile din Miercurea Ciuc încă de la primele ore ale dimineţii, echipajele de poliţie dirijând maşinile şi autocarele cu care vin oamenii în locuri de parcare special amenajate în zonele periferice ale oraşului.

Procesiunea începe la 10:30

Potrivit programului făcut public de Ordinul Franciscan din Trasilvania, organizator al evenimentului, steagul sfânt al Şumuleului, Laborumul, va porni în procesiune către altarul în aer liber, situat în şaua dintre Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic, la ora 10:30, din faţa bisericii, fiind condus de un sobor de preoţi, dar şi de cei mai merituoşi tineri ai Colegiului Catolic din oraş.

Slujba religioasă de hram va începe la ora 12:30 şi va fi oficiată de monseniorul Udvardy György, arhiepiscop mitropolit de Veszprem, Ungaria, acesta fiind şi singurul invitat al evenimentului.

sumuleu ciuc biserica.jpg

Predicile vor fi traduse în premieră

În premieră, credincioşii care vor participa la marele pelerinaj şi care nu cunosc limba maghiară vor avea acces la traducerea lecturilor din timpul slujbei şi a tradiţionalei predici de la finalul liturghiei. Traducerea se va face simultan, în căşti, iar decizia a fost luată de Ordinul Franciscanilor după ce mai mulţi oameni şi-au exprimat această dorinţă.

Istoria Pelerinajului de la Șumuleu Ciuc

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în biserica franciscană.

În anul 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin şi oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni au reuşit să se opună şi să îşi păstreze credinţa strămoşească.

De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc.

sumuleu ciuc.jpg


Comentarii Facebook