FOTO - În satul polonez lovit marți de rachetă domnește frica. Preotul ține slujbele în biserica goală, iar școala este închisă


Przewodow este un sat mic din Polonia aflat chiar la graniță cu Ucraina. Localnicii nu s-au temut nicio secundă de războiul care are loc la doar câteva zeci de kilometri de ei. Însă, de trei zile, de când satul a fost lovit de o rachetă de fabricație ruseasacă, iar doi oameni și-au pierdut viața, teroarea a pus stăpânire pe mica localitate, cunoscută acum în întreaga lume. „Am fi preferat ca satul nostru să rămână necunoscut, iar cei doi să fie în viață”, au mărturisit localnicii, potrivit The Guardian.

Racheta care a lovit marți o fermă de cereale din satul Przewodow , Polonia, a ucis doi oameni. Groaza a pus stăpânire pe mica localitate, iar incidentul a creat îngrijorare în întreaga lume. Străzile au devenit pustii în sat, oamenii s-au retras în caselel lor și urmăresc cu sufletul la gură jurnalele de știri. 

În zilele care au urmat după căderea bombei în sătucul polonez, singurul om care a ieșit din casă a fost preotul. La câteva ore de la incidentul nefericit, preotul Bogdan Wany a ieșit din casă și a mers la biserică pentru a ține obișnuita slujbă de dimineață, însă, de data aceasta, slujba a fost rostită pentru o biserică goală.

polish 1.jpg

Granița fizică de aici ne-a separat și mental de războiul din Ucraina. Ne-am simțit mereu așa, în siguranță”, a spus preotul pentru The Guardian a doua zi după incident. „Nu am simțit niciodată pericolul aici”, a mai spus el. Acum, însă, după ce doi consăteni au murit din cauza războiului, frica, groaza și străzile pline de poliție și armată i-au ținut pe credincioși în casă

polish 2.jpg

Chiar și pentru cei mai în vârstă localnici  prăbușirea rachetei pe teritoriul lor a creat o teamă profundă. „Am mai vorbit despre asta, dar nu a fost niciodată o amenințare serioasă. Desigur, eram conștient că războiul se desfășoară, dar nu am auzit niciodată explozii”, explică un localnic în vârstă de 71 de ani. 

polish 3.jpg

Au urmat două zile de declarații controversate. În final președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că racheta care a căzut marți și a ucis două persoane a fost „probabil un incident nefericit” și că „Nu există niciun indiciu că a fost un atac intenționat asupra Poloniei”, a completat el, totuși nu s-a făcut nimic pentru a calma frica locuitorilor din Przewodów, scrie The Guardian. Satul este destul de mic și toată lumea îi cunoaște pe cei doi oameni care au fost uciși de rachetă în timp ce lucrau la un centru de sortare a cerealelor.

În școala din sat, pe holul principal, este atârnat un afiș pe care scrie „Siguranța mai presus de toate”, astfel că, după ziua în care a lovit racheta, școala a rămas , părinții fiind prea înspăimântați să-și trimită copiii la școală care se află la doar câteva sute de metri de locul exploziei.


Comentarii Facebook