Duminica 28 Aprilie

Elevii cer schimbarea felului în care se acordă bursele școlare: ,,Ministerul Educației este deconectat de realitățile sociale din România”


Mai multe asociații ale elevilor din România critică felul în care autoritățile au realizat proiectul de acordare a burselor școlare. 

Astfel, Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Timișoara (AETM), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și  Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), susțin că proiectul de metodologie publicat de minister perpetuează și mai mult haosul început de lege, și ridică mai multe semne de întrebare decât să ofere răspunsuri.

Astfel elevii subliniază și diferențele dintre Legea propriu-zisă și propunerea de metodologie. 

,,La nivelul burselor de merit, este specificat faptul că vor primi burse maxim 30% din elevii dintr-o clasă, spre deosebire de Legea învățământului preuniversitar, unde numărul de elevi era de minim 30%. Având în vedere faptul că admiterea la liceu se realizează într-un mod ierarhic (ierarhiile fiind accentuate prin noua lege), elevii care au intrat la un liceu “mai bun” sunt pedepsiți, neavând posibilitatea să beneficieze de burse, în ciuda rezultatelor școlare. Considerăm că propunerea ar avea sens strict în cazul învățământului gimnazial, unde elevii sunt repartizați în funcție de circumscripție.”, se arată într-un comunicat al asociațiilor școlare, potrivit Edupedu.ro.

Mai mult, aceștia spun că ,,Ministerul Educației este deconectat de realitățile sociale din România” din cauza felului în care au decis acordarea burselor sociale. 

„La nivelul reglementării burselor de ajutor social, ni se arată din nou faptul că Ministerul Educației este deconectat de realitățile sociale din România. Acestea sunt acordate numai elevilor ai căror părinți au un venit mediu net lunar pe membru de familie mai mic de 50% din salariul minim net pe economie. Astfel, un copil ai cărui părinți câștigă amândoi salariul minim pe economie este considerat “prea bogat” pentru a beneficia de această bursă și a fi sprijinit de către stat", susțin elevii.

Proiectul de ordin de ministru privind modalitatea de acordare a burselor școlare, a fost pus în consultare publică de Ministerul Educației vineri seară, 25 august, și prevede dispariția pragului mediei pentru acordarea burselor de merit la gimnaziu și liceu (9,50 până anul trecut), urmând ca primii 30% dintre elevii unei clase să primească bursă de merit.

WhatsApp Image 2023-08-28 at 13.49.54.jpg

Citește și: Bursele școlare se schimbă din septembrie. Elevii vor primi între 300 și 3000 de lei pe lună


Comentarii Facebook