Duminica 28 Aprilie

Bursele școlare se schimbă din septembrie. Elevii vor primi între 300 și 3000 de lei pe lună


Începând cu noul an școlar va intra în vigoare și noua Lege a Învățământului Preuniversitar, care vine la pachet cu schimbări majore în cazul burselor primite de elevii de liceu și gimnaziu. Astfel se vor aloca 4 feluri de burse: de merit, socială, tehnologică și de excelență olimpică.

Bursele de studiu , care valorau 150 de lei, au fost eliminate complet, iar bursele de performanță, rezervate olimpicilor, care primeau suma de 500 de lei, au fost transformate în burse de excelență olimpică, care pornesc de la 700 de lei pe lună și ajung la 3000 de lei.

Suma primită de cei cărora li se vor acorda burse de merit va fi mult decât dublu față de valoarea actuală, ajungând la 450 de lei, iar cea socială va crește cu 100 de lei, ajungând în anul următor școlar, la valoarea lunară de 300 de lei,informează Edupedu.ro.

Se introduce și un nou fel de bursă, cea tehnologică, în valoare de 300 de lei,  concepută special pentru elevii care urmează cursurile unei școli cu un astfel de profil.

Și mamele care minore care revin la școală beneficiază de bursă, valoarea acesteia fiind de 700 de lei.

Cine primește burse?

  • Bursa de merit se acordă elevilor, reprezentând o formă de stimulare a performanței, în concordanță cu  condițiile și criteriile stabilite prin metodologia-cadru. Ministerul Educației va aloca buget pentru burse de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar 
  • Bursa socială se acordă elevilor din medii dezavantajate socio-economic sau din grupuri vulnerabile sau cu situații medicale speciale și reprezintă o formă de sprijin pentru susținerea participării la activitățile didactice și a prevenirii abandonului școlar
  • Bursa tehnologică  se acordă elevilor care urmează învățământul tehnologic și  care se încadrează în specializările și condițiile stabilite prin metodologia-cadru

Bursele de excelență olimpică:

Busele de excelență olimpică sunt de două feluri, bursa de excelență olimpică I și bursa de excelență olimpică II.

Bursa de excelență olimpică I se acordă elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II, III și mențiune, la olimpiadele școlare internaționale, respectiv campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Suma primită de elevii care vor beneficia de astfel de bursă va fi determinată de performanța lor în cadrul competițiilor la care participă, astfel:

  • Pentru locul I, suma lunară primită este egală salariului de bază minim brut pe țară., la momentul acordării bursei, (3000 de lei, de la 1 ianuarie 2023).
  • Pentru locul al II-lea, suma lunară primită este egală cu 75% din salariul  de bază minim brut pe țară, la momentul acordării bursei, (2250 de lei, de la 1 ianuarie 2023)
  • Pentru locul al III-lea, suma lunară primită este egală cu 50% din salariul de bază minim brut pe țară, la momentul acordării bursei, (1500 de lei, de la 1 ianuarie 2023)
  • Pentru mențiune, suma lunară primită este egală cu 25% din salariul de bază minim brut pe țară , la momentul acordării bursei; (750 de lei, de la 1 ianuarie 2023)

Bursa de excelență olimpică II se acordă elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II și III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației. Bursa de excelență olimpică II este în cuantum de 700 lei/lună.

Elevii trebuie să obțină  media 10 la purtare la finalul anului școlar altfel riscă să își pierdă bursa de merit, în anul școlar următor.

Comentarii Facebook