Elevii care și-au luat BAC-ul ar putea să își mărească notele. Un proiect depus în Senat ar putea aduce modificarea așteptată de toți elevii

Absolvenții de liceu ar putea să își mărească notele obținute la Bacalaureat, solicitând o reexaminare într-o sesiune ulterioară. Aceasta este o modificare la Legea învățământului preuniversitar nr 198/2023, propusă de USR. Proiectul legislativ a fost depus în Senat, dar ca să poată intra în vigoare, trebuie aprobat de Parlament.

Modificarea legislativă ar corecta astfel o nedreptate cu care se confruntă elevii români comparativ cu elevii din alte tări, unde elevii nemulțumiți de o notă obținută la examenul de finalizare a studiilor liceale, pot să susțină din nou proba în sesiunea următoare.

Așa cum este și firesc, de altfel, rolul școlii, al educației, ar trebui să fie încurajarea elevilor să mai studieze pentru a stăpâni cât mai bine materia, chiar dacă asta vine după un examen programat.

Mai mult, în unele țări, examenele sunt susținute pe o periodă mult mai lungă și nu doar pe durata a trei- patru zile cum se întâmplă în România lăsându-le elevilor timp să se pregătească la fiecare dintre probe, pe rând. 

Proiectul legislativ al USR este avantajos pentru elevi, întrucât nota ar fi modificată doar în cazul în care, în urma reexaminării, este mai mare. Dacă a doua notă este mai mică, atunci rămâne valabilă nota mai mare. 

Proiectul prevede introducerea la articolul 103 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 a următoarelor trei alineate:

„(12) Absolvenții studiilor liceale care au promovat examenul national de bacalaureat și doresc să-şi mărească nota obținută la cel puțin una dintre probe se pot prezenta, la cerere, la a doua examinare în cadrul unei sesiuni de bacalaureat viitoare.

(13) Rezultatul reexaminării prevăzute la alin. (12) nu poate conduce la scăderea notei obținute anterior. În urma reexaminării pentru mărirea notei, rezultatul se modifică doar dacă nota obţinută este mai mare decât cea anterioară.

(14) În situația în care rezultatul reexaminării conduce la creșterea notei obținute anterior, absolventului i se eliberează o diplomă de bacalaureat cu nota obținută în cadrul reexaminării”, conform proiectului.

proiect modificare note bac.jpg

Reglementarea se va aplica doar dacă proiectul reușește să treacă de Parlament.

Comentarii Facebook