Drona care s-a prăbușit în Zagreb transporta o bombă de 120 kg, anunţă oficialii croaţi. Analiştii militari îi contrazic


Bomba găsită în resturile dronei care s-a prăbușit săptămâna trecută în Zagreb cântărea aproximativ 120 de kilograme și ar fi explodat sub pământ, a relatat duminică, 13 martie, postul public de televiziune croat HTV, citând o sursă venită de la Ministerul Apărării, transmite Agerpres.

Explozia s-ar fi petrecut sub pământ întrucât drona a căzut pe un teren moale, dar dacă ar fi căzut pe sfalt sau beton consecințele ar fi fost catastrofale, informează HTV.

Resturile dronei militare, datând din perioada sovietică, au fost dezgropate duminică dimineața, iar ministrul croat al apărării, Mario Banozic, a confirmat că în crater s-au găsit fragmente de bombă de aviație și urme de explozibil, indicând că nu a fost vorba  de o dronă de recunoaștere.

Unii analiști militari au contrazis însă această afirmație, declarând  presei că nu a fost vorba de o bombă de aviație, ci de un sistem de autodistrugere a echipamentului și a datelor. 

Ivan Selak, fost pilot în forţele aeriene croate, a spus că este aproape sigur că nu a fost o bombă aeriană „pentru că dacă ar fi avut explozibil jumătate din căminul studenţesc din vecinătate ar fi fost distrus de deflagraţie".

Citește și: FOTO/VIDEO - Explozie puternică în Croația. O dronă misterioasă s-a prăbuşit în Zagreb, panicând locuitorii și făcând un crater uriaș

Aparatul prăbușit - o dronă de recunoaştere Tupolev Tu-141 Strizh

Drona, un dispozitiv fără pilot Tupolev Tu-141 Strizh, s-a prăbuşit joi lângă un cămin studenţesc din Jarun, în sud-vestul Zagrebului, la puţin timp după ora 11 seara, avariind circa 40 de maşini aflate într-o parcare. Totuşi, nimeni nu a fost rănit.

Drona venise din Ucraina, survolând România şi Ungaria, amândouă state membre ale NATO, cu o viteză de 700 km/h şi la o altitudine de 1.300 de metri.


Comentarii Facebook