Miercuri 24 Aprilie

Două bănci, amendate cu 48.000 de euro, după ce datele cu caracter personal ale clienţilor au fost divulgate


Două bănci au fost amendate de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal după ce datele clienților acestora au fost divulgate. 

ANSPDCP a anunțat că băncile au divulgat accidental sau ilegal aceste date personale către terți, practic au divulgat date privind identitatea deținătorului contului și chiar și user-ul și parola de la aplicația de home banking. Astfel, s-a ajuns ca terții să facă plăți în numele deținătorilor, cauzându-le prejudicii

Autoritatea spune că prima bancă trebuia să-și fi luat toate măsurile tehnice necesare pentru că astfel de lucruri să fie prevăzute, dar de asemenea trebuia să instruiască personalul cu privire la ce se poate întâmpla. Din acest motiv banca a fost sancționată cu echivalentul a 20 de mii de euro și i s-a pus în vedere să intre în conformitate, potrivit Antena 3 CNN. 

Totodată, cea de-a doua a fost amendată, tot în această perioadă, cu 28 de mii de euro după ce a făcut lucruri similare. Însă, în acest caz, s-a luat în calcul şi simularea de credite fără acceptul titularului de cont, fără ca acesta să-şi fi dat semnătura cu prezenţa fizică în bancă, dar şi o încercare de efectuarea unui credit fără ca persoana să se fi aflat fizic în sediul băncii.

Ambele cazuri au venit după ce băncile au semnalat neregulile şi au anunţat ANSPDCP despre ce s-a întâmplat, motiv pentru care sancţiunile au fost mai scăzute.


Comentarii Facebook