Doi turiști români, amendați pentru că şi-au luat cu ei copilul, într-o călătorie în Germania. Autoritățile spun că micuțul trebuia să fie la şcoală


Doi soți români au avut parte de o „surpriză” neplăcută, când au ajuns pe aeroportul Allgäu din oraşul german Memmingen și au fost anunțați că vor primi o amendă. Motivul a fost că și-au luat cu ei şi copilul minor, deşi acesta ar fi trebuit să se afle la cursuri, în România.

În momentul în care cei doi soți au aterizat alături de copilul lor, poliția i-a oprit pentru verificări şi pentru a afla care este scopul călătoriei. Ei au fost apoi întrebați care este motivul pentru care l-au luat cu ei pe cel mic, mai ales că în România nu este perioadă de vacanță pentru elevi, scrie Memminger Zeitung.

Autoritățile germane au stabilit astfel că cei doi încalcă dreptul copilului la şcolarizarea obligatorie şi au luat legătura cu autoritatea şcolară responsabilă de la Bucureşti. La rândul ei, unitatea va sesiza Primăria, urmând ca aceasta din urmă să stabilească cuantumul amenzii pe care părinții copilului vor trebui să o achite, potrivit sursei citate. 

O astfel de lege există şi în România, însă ea este aplicată extrem de rar. 

"(2) Părintele sau tutorele legal instituit este obligat sa ia măsuri pentru asigurarea frecvenței școlare a elevului, pe perioada invatamantului obligatoriu. Nerespectarea acestei prevederi din culpa părintelui sau a tutorelui legal instituit reprezinta contraventie și se sancționează cu amenda intre 500 si 5000 RON sau munca echivalentă în folosul comunității, prestata de parinte sau de tutorele legal instituit. (3) Amenzile sau munca in folosul comunitatii sunt aplicate de primarie, la sesizarea directorului unității de invatamant. Banii astfel obtinuti pot fi utilizati exclusiv in folosul invatamantului preuniversitar”, notează observatornews.ro

Comentarii Facebook