Doi frați luptă în războiul din Ucraina, dar pentru scopuri diferite. Unul e general în armata invadatorilor, altul e colonel în armata ucraineană


Un caz dramatic a fost descoperit de jurnaliștii ucraineni, doi frați luptă în același război, dar de pe baricade diferite. În timp ce unul este general în armata lui Putin, celălalt luptă pentru libertatea Ucrainei. Jurnaliștii ucraineni au vrut să afle mai multe despre acest caz și au realizat un reportaj.

Aceștia au aflat că primul este Mihail Zusko, care s-a născut în Vetlî, un sat din regiunea ucraineană Volînia. În 1989, a plecat în Rusia, pentru a urma cursurile Școlii militare din Ryazan, unde a și rămas. Acum, 33 de ani mai târziu, bărbatul este general-locotenent și participă la războiul declanșat de Putin, de partea rușilor. În același timp, fratele său Mykola este colonel și luptă să-și apere țara, de partea armatei ucrainene, scrie observatornews.ro.

Mihail Zusko este comandantul celei de-a 58-a armate din districtul militar de sud al Rusiei. Această divizie a suferit pierderi uriașe în zona Nikolaev.

Primarul din Vetlî, satul natal al lui Mihail Zusko, a declarat pentru publicația Fakty, că multă vreme comunitatea a fost mândră de el și era chiar dat ca exemplu copiilor, în școli. Asta, până în 2014, atunci au aflat că Zusko a comandat militanți în Donbas.

O vreme, am fost chiar mândri de el, fotografia lui era agățată în școli, iar el era era dat drept exemplu elevilor. Acum, în Vetlî, care se întinde pe zece kilometri de-a lungul graniței ucrainene-belaruse, Mihail este blestemat de comunitate, pentru că luptă în Ucraina de partea Rusiei și dă ordine penale. Nu știu cum să-i spun. Este inuman. Câte vieți omenești a luat, câtă durere a adus pământului nostru. Cu toții îl blestemăm. Cele două surori și fratele lui încă locuiesc în acest sat. Celălalt frate al lui Mykola Zuska luptă și el să-și apere țara, este colonel al Forțelor Armate ale Ucrainei”, a declarat Lyubov Pavlik, primarul din Vetlî, pentru Canal 12.

Potrivit jurnaliștilor ucraineni, fotografia lui Mihail Zusko se află și pe site-ul oficial al Agenției Centrale de Informații a Ucrainei, în secțiunea „Trădători”. Se precizează că a participat la Primul Război Cecen, iar pentru participarea sa la ostilitățile de pe teritoriul Ucrainei a fost promovat. 

Comentarii Facebook