De ce au fost sechestrați turiștii români în Mexic. Explicațiile unui oficial român


Zeci de românii au rămas blocați în Mexic, pe aeroportul din Cancun, din cauza pandemiei COVID-19.

Claudia Țapardel, fost europarlamentar PSD, membru în Delegația interparlamentară UE cu Mexicul, dar și din delegația UE - America de Sud, a explicat cum s-a ajuns la această criză. 

Mexicul e într-o situație gravă din punct de vedere al pandemiei” ne-a spus Claudia Țapardel. Fostul europarlamentar PSD ne-a dezvăluit, conform informațiilor pe care le-a obținut din Mexic, că ”în perioada sărbătorilor, în zonele turistice, a fost relativ liber tranzitul în Mexic, dar au reintrodus controale la graniță, care existau și înainte de sărbători.” Se pare că aceste informații erau cunoscute, iar agențiile de turism au obligația să avertizeze turiștii despre acest risc, oferindu-le variante de reprogramare sau vouchere, așa cum se întâmplă deja în cazul companiilor aeriene, precum Air France, care acceptă varianta de vouchere care pot fi folosite pe alte destinații. Chiar și înainte de aceste zile, se pare că-n avioanele Air France erau avertizați turiștii cu privire la blocajul din Cancun. În același timp, Mexicul este un stat federal și se pare că problema aceasta ar exista doar în Quintana Roo, din care face parte și Cancun. Claudia Țapardel ne-a mai spus, cu privire la neînțelegerile de pe aeroport, că ”nu au reglementări foarte armonioase”. 

Nu-și doresc să primească foarte mulți turiști, iar în statul Quintana Roo au intrat mulți turiști” ne-a mai spus Claudia Țapardel. În același timp, se pare că este o situația critică privind infectările cu COVID-19, chiar dacă nu totul este oficial. ”Din punct de vedere al capacității spitalelor, situația este depășită” ne-a dezvăluit fostul europarlamentar. 

Se pare că această situația nu ar viza doar românii, ci europenii, în general. Însă, unii turiști întorși din drum au spus, pentru DCNews, că doar români erau blocați, fiind întrebați direct ce naționalitate sunt. ”Unde era român era blocat, unde era francez, trecea” - aceasta ar fi fost selecția. În plus, ei se declară revoltați. Le-au fost aduse două explicații: 1. din cauza COVID-19, însă se întreabă cum pot fi despărțite familii dacă aceasta este cauza. 2. din cauza unei alerte generate la verificarea pașapoartelor, care nu ar fi explicată de statul român, însă pe Aeroportul Otopeni, când au fost să verifice despre ce alertă este vorba, nici nu apărea că pasagerii ar fi fost în Mexic. Mai mult, se pare că luni, cei ajunși în Mexic, ar fi fost luați chiar de la ușa avionului, n-ar fi ajuns nici la verificarea de pașapoarte, conform informațiilor DCNews

Comentarii Facebook