Celebrul lunetist Wali este în viață! Ce mesaj a transmis lumii întregi din Ucraina - FOTO


Lunetistul canadian ”Wali” este în viață și și-a făcut apariția după 8 zile de tăcere. Acesta a transmis două mesaje pe Facebook (ora 13.30, ora României) și a dat și un interviu într-un ziar.

Sunt în viață... Zvonurile că aș fi murit în luptă au fost complet ridicole. Adevărul este că am câștigat și am produs pierderi între inamici. Din păcate am pierdut și camarazi, morți și răniți.

Rușilor le este frică de o luptă de aproape. Preferă să bombardeze, iar și iar, distrugând case, așa golani frustrați”, a transmis ”Wali”.

Wali laudă sistemul de comunicații Star Link, oferit gratuit de Elon Musk

Cel mai bun lunetist din lume, devenit o legendă mondială, a intrat în tăcere în 14 martie, iar între timp propaganda rusă l-a dat drept mort. 

Acest război este un război informațional. O mare parte din informațiile despre războiul din Ucraina se răspândesc pe internet și chiar provin din Rusia. Informația este adesea distorsionată, dar adevărul în ciuda tuturor este schimbat. Deja mulți ruși sunt împotriva acestui război. Mai mulți soldați ruși refuză chiar să lupte în acest război de agresiune.

Internetul încă funcționează în Ucraina. Se pare că acest lucru este posibil, în mare parte, datorită antenele Star Link. La început mi-a fost teamă că antenele Star Link vor fi vizate și distruse rapid. O unitate Star Link arată ca o antenă parabolică normală. Această antenă emite constant și poate fi ușor de detectat.

După ce am văzut artileria și forțele aeriene ruse în acțiune, vă pot spune că nu este atât de ușor pentru ruși să distrugă o antenă Star Link. Pur și simplu plasați o unitate Star Link într-o gaură, de exemplu, și înconjurați-o cu saci de nisip sau pereți de beton. Atunci ar fi nevoie de un impact direct pentru a o distruge, ceea ce ar necesita o cantitate mare de obuze sau chiar folosirea unei bombe de mare putere. Cu siguranță ar putea fi folosită o muniție ghidată, dar costul acesteia l-ar depăși pe cel al antenei Star Link. Războiul este și un război economic: rușii nu au niciun interes să irosească rachete în valoare de sute de milioane de dolari pentru a distruge câteva antene, dacă aceste antene pot fi înlocuite în câteva ore cu prețul de câteva mii de dolari.

Acest război este, de asemenea, un război informațional. Pentru ca adevărul să fie cunoscut, el trebuie împărtășit. Rețeaua Star Link face posibilă acest lucru. Sunt atât de mândru să văd lumea ridicându-se împotriva acestei crime împotriva păcii, care este invazia rusă a Ucrainei”, a lăudat ”Wali” rețeaua pusă la dispoziție în Ucraina, gratuit, de miliardarul american Elin Musk.

Ucrainenii au spus singurii care au spus că Wali nu a murit

Canadianul Oliver Lavigne-Ortiz, alias ”Wali”, cunoscut drept ”cel mai bun lunetist din lume”, a fost anunțat mort de propaganda rusă în 15 martie. Ucrainenii au dezmințit acest lucru. 

”Wali”, un veteran al armatei canadiane, pentru unii mercenar și pentru alții un erou, a luptat până acum în conflictele din Afganistan, Siria și Kurdistanul irakian. La începutul lunii martie, s-a anunțat sosirea lui în Ucraina pentru a lupta împotriva invaziei ruse. Cu toate acestea, la scurt timp după sosire, el a dispărut. Rusia susțineac, în 15 martie, că a murit la 20 de minute după ce a intrat pe linia de front, în timp ce Ucraina susține că este încă activ.

A murit celebrul lunetist canadian Wali? Propaganda rusă spune că ”Da!”, iar ucrainenii că e EROU și a lichidat ruși

”Wali” s-a dus în Ucraina parte a Brigăzii Norman, dar liderii acesteia s-au arătat deranjați de prezența permanentă a lunetistului în prim plan. Acum, canadianul operează alături de Legiunea Internațională pentru Apărarea Teritoriului Ucrainean, creată de guvernul ucrainean în urma apelului către luptătorii străini lansat de președintele Volodymyr Zelensky. ”Eu am fost cel care a plecat. Cei din Legiune au fost foarte bucuroși că am făcut promovare pentru ei, când au început recrutările”, spune soldatul din Quebec, informatician în viața sa ”civilă”.

Nu sunt un soldat care să umble după atenție. Sunt aici ca voluntar, nu sunt platit! Înțeleg importanța disciplinei, dar nu voi fi tratat ca un recrutat”, a mai sus Wali.

Renumele celui mai bun lunetist din lume a atras mii de voluntari străini în războiul din Ucraina

Aici, sunt oameni care mă recunosc. Unii mă opresc chiar pe stradă pentru a-mi cere să le semnez pe braț. Nu vreau să fie exagerate faptele mele de arme, dar mă bucur că inspiră oamenii”, a mai mărturisit acesta. El a mai spus că prezența lui mărește moralul soldaților și, de asemenea, al civililor: ”Un război este atât de emoționant. Oamenii vor să creadă în ceea ce le dă speranță”.

El spune că vrea să-și folosească notorietatea pentru a convinge alți luptători voluntari experimentați să vină să apere Ucraina. ”O fac pentru o cauză dreaptă și vorbesc cu soldați responsabili”, a spus el.

Îmi cer scuze, dar sunt lucruri groaznice pe care le vedem aici, în Ucraina. Ce poți face este să să descrii lucrurile așa cum sunt. Realitatea este brutală, primitivă”, adaugă el, spunând că este conștient, totuși, că nu toată lumea vrea să fie expusă unui adevăr atât de dur.

Wali este însoțit de un alt soldat din Quebec, poreclit ”Umbra”, și nu are nicio intenție să se întoarcă acasă. ”Tocmai am ajuns, nu vom pleca imediat. Este o treabă de făcut și este necesară”, a spus el, avertizând totodată că va trebui să revină o ”umbră” în zilele următoare pentru a reintra pe front, conform relatării celor de la lapresse.ca.

Comentarii Facebook