A murit celebrul lunetist canadian Wali? Propaganda rusă spune că ”Da!”, iar ucrainenii că e EROU și a lichidat ruși


UPDATE

Celebrul lunetist Wali este în viață! Ce mesaj a transmis lumii întregi din Ucraina - FOTO

-------------------------

Canadianul Oliver Lavigne-Ortiz, alias ”Wali”, cunoscut drept ”cel mai bun lunetist din lume”, ar fi fost omorât într-un atac al rușilor, anunță propaganda de la Moscova. Ucrainenii dezmint acest lucru. Cert este că pe pagina de Facebook, unde Wali ținea un jurnal, nu s-a mai postat nimic din 14 martie. 

”Wali”, un veteran al armatei canadiane, pentru unii mercenar și pentru alții un erou, a luptat până acum în conflictele din Afganistan, Siria și Kurdistanul irakian. La începutul lunii martie, s-a anunțat sosirea lui în Ucraina pentru a lupta împotriva invaziei ruse. Cu toate acestea, la scurt timp după sosire, el a dispărut. Rusia susține că a murit la 20 de minute după ce a intrat pe linia de front, în timp ce Ucraina susține că este încă activ. Cert este că nu s-a mai auzit nimic despre el.

”Wali” și-ar fi comunicat poziția în zona de luptă

Toate informațiile despre moartea lui provin, așadar, din zvonuri și propagandă. În unele cercuri militare specializate, circulă un zvon care indică faptul că lunetistul sau grupul lui de luptători au făcut o greșeală, care ar fi dus la moartea acestuia.

Potrivit acestor surse, ”Wali” şi-ar fi comunicat poziţia sau măcar sectorul în care se afla - surse ucrainene l-au plasat în zona Kievului, iar ruşii în Mariupol. După ce sectorul a fost localizat de inamic, acesta ar fi fost puternic bombardat. Wali a acordat interviuri jurnaliștilor chiar din vecinătatea zonei de luptă.

În principiu este ciudat ca un combatant cu experiența lui să fi făcut astfel de greșeli, dar se poate aprecia că în conflictele anterioare inamicul, (talibanii, Statul Islamic, milițiile irakiene...), nu avea sisteme sofisticate de urmărire și geolocalizare electronică, cum au  acum trupele rusești. 

Cu toate că nimic nu este sigur, cert este că despre ”Wali” nu s-a mai auzit de câteva zile. Cazul lui este în prezent învăluit în misterul războiului.

Alți experți militari spun că un lunetist profesionist este un soldat invizibil și ca “Wali” știe cum sa devină o “umbră”. În războaiele anterioare, canadianul a ajuns la un record de 40 de ținte eliminate pe zi. Din acest motiv, teroristii ISIS au pus o recompensă de un 100.000 de dolari pe capul lui.

În 14 martie, Wali a scris pe Facebook că este viu. De atunci a intrat în tăcere

Pe pagina de Facebook ”La Torche et l'Épée - The Torch and Sword”, Wali a scris în 14 martie că nu a fost lovit de bombardament. 

Nu vă faceți griji pentru siguranța mea, sunt deja departe de baza bombardată ieri. Am fost deja acolo, dar pentru scurt timp. Pe această bază au fost voluntari străini, printre alții. Cei care au pierit probabil nu au văzut niciodată soldați ruși. Așa arată războiul modern. Încă murdar, dar impersonal”.

Este posibil ca pe durata misiunilor speciale, acesta să nu aibă acces la internet și nici timp de postări. 

Un alt grup de pe social media anunța după data de 15 martie, că ”Wali” este în siguranță.

xtxp72sfosn81.jpg

Comentarii Facebook