Când este de fapt Ziua Bărbatului. Pe ce dată se sărbătorește, 9 martie sau 19 noiembrie?


În ceea ce privește Ziua Femeii, 8 martie este consacrată oficial și neoficial ca ziua dedicată doamnelor și domnișoarelor, fără a fi subiectul vreunei dezbateri. În schimb, discuțiile despre Ziua Bărbatului variază între tradiționalul "ziua bărbatului este pe 9 martie, pentru că se beau 40 de pahare de vin" și decizia internațională de a sărbători Ziua Bărbatului pe 19 noiembrie.

Potrivit credinței populare, Ziua Bărbatului este pe 9 Martie, de sărbătoarea celor 40 de Mucenici din Sevastia.

Conform tradiției, în această zi, bărbații trebuie să bea 40 sau 44 de pahare cu vin, deoarece se crede că acesta le va oferi vitalitate și putere de muncă pentru tot anul. Astfel, tradiția populară românească spune că Ziua Bărbatului urmează imediat după Ziua Femeii, însă fără a fi stabilit în mod oficial.

Cu toate acestea, la nivel internațional, Ziua Bărbatului a fost stabilită pentru data de 19 noiembrie, lucru precizat și într-o lege care a intrat în vigoare, în România, la 10 martie 2016.

Astfel, Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie - Ziua femeii şi 19 noiembrie - Ziua bărbatului a fost promulgată de preşedintele României, Klaus Iohannis, la 3 martie 2016, şi publicată în Monitorul Oficial la 7 martie 2016.

Această dată a fost stabilită în zeci de țări din întreaga lume, printre care se numără și România. 

Cu toate acestea, mulți români continuă să sărbătorească Ziua Bărbatului pe data de 9 martie, așa cum spune tradiția românească. Astfel, fie că alegem să sărbătorim conform tradiției populare sau potrivit datei stabilite la nivel internațional, Ziua Bărbatului, la fel ca Ziua Femeii, este o ocazie în plus de a le arăta celor dragi din viața noastră cât de mult îi iubim.

Comentarii Facebook