Belgienii vor avea o zi în minus la săptămâna de lucru, iar salariul va rămâne același. Ce reforme economice va aplica Guvernul belgian


Locuitorii Belgiei vor avea dreptul de a lucra o săptămână de patru zile fără a pierde din salariu. Acest lucru s-a luat în considerare în cadrul  unei revizuiri guvernamentale a legislației muncii din țată, determinată de pandemia de COVID-19.

Opțiunea ca angajații să lucreze mai multe ore pe zi pentru a câștiga un weekend de trei zile a făcut parte dintr-un pachet de reforme economice discutat marți, 15 februarie, în cadrul coaliției guvernamentale. 

De acum înainte, companiile pot refuza cererea înaintată de un angajat cu privire la scurtarea unei săptămâni de muncă, însă angajatorii trebuie să justifice răspunsul negativ în scris.

Prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo, a declarat că scopul acestor reforme este de a crea o economie mai dinamică și mai productivă. 

După doi ani foarte dificili, piața muncii a evoluat. Prin acest acord, stabilim reperele pentru o economie mai bună”, a declarat prim ministrul. 

Beneficiile unei săptămâni cu patru zile lucrătoare

Un studiu făcut de University of Miami în 2020 arată că nivelul de motivație și performanță al angajatului se reduce de-a lungul săptămânii de lucru: muncim mai mult la începutul săptămânii, însă începem să ne pierdem treptat concentrarea odată ce știm că weekend-ul se apropie.

O săptămână de lucru mai contractată poate crește nu numai nivelul de productivitate, dar și bunăstarea generală a angajaților.

Săptămâna de lucru de patru zile a fost testată în Islanda între 2015 și 2019, iar atunci a devenit alegerea a 85% din populația activă a țării. Un asemenea test în care săptămâna de muncă să fie comprimată la patru zile lucrătoare, urmează să înceapă în 2023 în Scoția, conform unui articol Mediafax.


Comentarii Facebook