Vineri 19 August

Autoritățile pro-ruse din regiunea Herson, Ucraina, instaurează rubla ca monedă oficială


Autoritățile pro-ruse care s-au instalat de curând în regiunea ucraineană Herson, ocupată de Rusia, au adoptat rubla rusă ca monedaă oficială, în paralel cu grivina ucraineană. 

Regiunea devine o zonă cu dublă monedă: rubla va circula în paralel cu grivina. Companiile și antreprenorii vor putea afișa prețurile în cele două monede”, a anunțat administrația civilă și militară pro-rusă din această regiune situată în sudul Ucrainei, potrivit Agerpres

Rubla, monedă oficială în Herson, regiune din Ucraina ocupată de simpatizanții Rusiei 

Cursul este de două ruble pentru o grivna”, a adăugat administraţia într-un comunicat postat pe contul său de Telegram. Administraţia adaugă că prima agenţie a unei bănci ruse se va deschide foarte curând în Herson, capitala regiunii, şi că „toţi antreprenorii pot deschide acolo un cont dacă îşi doresc asta”.

La sfârşitul lunii aprilie, un oficial local a afirmat că rubla şi grivna ar putea circula în paralel o perioadă de tranziţie, înainte de o trecere completă la moneda rusă, o posibilitate care nu a mai fost evocată de administraţia regională pro-rusă.

Oficiali locali şi ruşi au vorbit totuşi despre posibilitatea ca întreaga regiune să fie anexată într-un final la Rusia. Orașul Herson, apropiat de Crimeea anexată de Moscova în 2014, a fost primul oraș important ocupat, la 3 martie, de ruși de la începutul ofensivei pe care ei au declanșat-o împotriva Ucrainei la 24 februarie. 


Comentarii Facebook