Joi 18 August

„Au încercat să le omoare”. Susţinătorii avortului, agresaţi în mai multe oraşe din SUA


SUA traversează o perioadă dificilă după ce Curtea Supremă şi-a anulat vineri hotărârea ”Roe v. Wade” care garanta din 1973 dreptul americancelor de a avorta. Au fost înregistrate violenţe în stradă, în mai multe oraşe din SUA. Mii de persoane care susţin avortul au fost atacaţi şi agresaţi. Şoferul unui camion a intrat în mod voit cu maşina într-un grup de manifestanţi, vineri, la Cedar Rapids, în Iowa.

În pofida unor apeluri ale mai multor republicani de a nu ataca activişti „pro-choice”, violenţele sunt tot mai mari. Un bărbat care conducea o camionetă a intrat cu maşina în manifestante. Potrivit mai multor martori, bărbatul se afla într-o coloană de maşini staţionate la culoarea roşie a semaforului. Una dintre femei, care a fost rănită la o gleznă, a fost spitalizată. Şoferul nu a fost încă arestat. A încercat să le omoare, acuză o jurnalistă, Lyz Lenz, prezentă la faţa locului, scrie Observator. 

În Phoenix, forţele de ordine au dat cu gaze lacrimogene în manifestanţi, direct de la ferestrele Capitoliului. Ei au fost urmăriţi apoi în centrul oraşului de către forţe de ordine şi au fost gazaţi din nou. Jurnalişti acuză că au fost împiedicaţi în numeroase rânduri să transmită de la faţa locului. De asemenea, şi la Washington au fost violenţe. Acolo, manifestanţii în favoarea avortului acuză că au fost hărţuiţi de activişti împotriva avortului. Mai mulţi bărbaţi care se opun avortului s-au adunat sâmbătă în faţa sediului singurei clinici din statul conservator şi sărac Mississippi în care se practică întreruperi voite de sarcină, cu scopul de a intimida femei care se duceau la clinică, notează sursa citată. 

Comentarii Facebook