Luni 27 Septembrie

ATENȚIE unde mergeți la munte! Risc de avalanșe în mai multe masive


Meteorologii de la ANM au anunțat că riscul producerii avalanțelor este însemnat, în mai multe masive, până sâmbătă seara, la altitudini de peste 1.800 de metri, deoarece stratul de zăpadă este instabil. La Bâlea Lac zăpada are aproape un metru şi jumătate, iar la Sinaia depăşeşte jumătate de metru.

Meteorologii anunţă că în ultimele 24 ore vremea s-a încălzit uşor şi a fost în general închisă. Cerul a fost mai mult noros şi local a nins slab. Vântul a suflat slab şi moderat, cu intensificări izolate de până la 40 de kilometri pe oră în zonele mai joase, iar pe creste rafalele au depăşit 70-80 de kilometri pe oră. S-a semnalat ceaţă, asociată în zonele înalte şi cu depunere de chiciură, conform Mediafax.

Vineri la prânz, stratul de zăpadă măsura 140 de centimetri la Bâlea-Lac, 99 de centimetri la Vârful Omu, 63 de centimetri la Vârful Călimani, 57 de centimetri la Parâng, 66 de centimetri la Sinaia, 57 de centimetri la Semenic, 49 de centimetri la Vârful Ceahlău, 50 de centimetri la Vârful Ţarcu, 45 de centimetri la Vârful Vlădeasa, 29 de centimetri la Predeal, 25 de centimetri la Vârful Iezer Rodnei şi 20 de centimetri la Fundata.

De vineri seara până sâmbătă seara, vremea va fi închisă şi se va răci, va ninge în toate masivele, cantităţi de 10-15 de litri pe metrul pătrat urmând să se înregistreze mai ales în zona Carpaţilor Meridionali, astfel încât stratul nou depus va fi local de 10-20 de centimetri. Vântul va sufla în general moderat, cu intensificări temporare ce vor atinge la rafală 40-50 de kilometri pe oră, iar în zona înaltă din Făgăraş, Bucegi şi Ţarcu-Godeanu va depăşi la rafală 80-90 de kilometri pe oră, viscolind şi spulberând zăpada. Se va semnala în continuare ceaţă, asociată local mai ales în zonele înalte şi cu depunere de chiciură.

La altitudini de peste 1.800 de metri, temperaturi minime vor fi de minus 13 grade, iar cele maxime de minus 7, iar sub 1.800 de metri temperaturile vor varia de la minus 10 la minus 3 grade.

În munţii Făgăraş şi Bucegi, meteorologii anunţă risc însemnat - respectiv gradul 3 pe o scară de la 1 la 5 - de producere a avalanşelor la altitudini de peste 1.800 de metri. Pe fondul temperaturilor exclusiv negative din ultimele zile, la suprafaţă stratul de zăpadă este îngheţat, având în componenţă cruste de gheaţă şi numeroase plăci de vânt, cu rezistenţă scăzută, mai ales pe versanţii cu expoziţie sudică şi sud-estică. Se vor depune în următoarele 24 ore până la 10-15 centimetri de zăpadă proaspătă tip pulver, o parte a acesteia din cauza vântului va fi viscolită şi depusă pe văile şi zonele adăpostite. La altitudini mai mici de 1.800 de metri stratul de zăpadă este mai mic, dar şi acesta va creşte cu până la 10 centimetri. Declanşarea avalanşelor va fi posibilă la supraîncărcări slabe, pe pantele mai inclinate, iar în cazuri izolate sunt posibile şi declanşări spontane de avalanşe mici, mai ales la altitudini de peste 1600 – 1800 de metri.

Şi în munţii Ţarcu, Godeanu, Parâng, Vlădeasa – Muntele Mare, Rodnei, Călimani, Bistriţei şi Ceahlău riscul de producere a avalanşelor este însemnat la altitudini de peste 1.800 de metri.


Comentarii Facebook