ANAF le-a dat ultimatum profesorilor pentru veniturile din meditaţii


Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute din meditații, acordate în particular de profesori.

Persoanele fizice care realizează venituri din meditații au obligația de a depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) până la data de 25 mai.

Ghidul poate fi consultat pe portalul www.anaf.ro, în secțiunea Asistență Contribuabili/Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente și alte materiale informative.

ANAF şi-a propus să colecteze mai mulţi bani la bugetul de stat în zilele următoare, iar printre modalităţi este verificare contribuabililor şi mărirea gradului de conformare fiscală. Fiscul se pregătește de controale masive, numărul lor va crește cu 10% până la final de 2025.

În ceea ce priveşte conformarea voluntară, ANAF are o serie de proiecte în derulare atât pentru persoane fizice cât şi pentru cele juridice”, a declarat Mihaela Drăgulin, șef serviciu în cadrul Direcției Generale de Asistență pentru contribuabili, ANAF, pentru Antena 3. 

Vom derula în acest an proiecte pilot în diverse judeţe ale ţării care vizează veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, veniturile din meditaţii precum şi cele din activităţi de înfrumuseţare. Pentru persoanele juridice sunt două proiecte de conformare fiscală, unul în domeniul preţurilor de transfer, iar cel de-al doilea vizează marii contribuabili. Acţiunile de conformare fiscală vizează inclusiv profesorii care dau meditaţii acasă, cei care îşi închiriază diverse bunuri, dar şi stilişti care se ocupă de machiaj sau coafură, de exemplu”, precizează Mihaela Drăgulin. 

​​În momentul în care aceştia vor primi notificările de la ANAF, vor trebui să le dea curs şi să-şi îndeplinească obligaţiile declarative şi de plată. Toate categoriile de contribuabili care intră în analiza de risc vor face obiectul acţiunilor de control ale ANAF în perioada următoare. 

Comentarii Facebook