Alertă în România pentru 7 tipuri de măști neconforme aflate pe piață


România a emis, prin sistemul RAPEX, şapte alerte de măşti neconforme aflate pe piaţă, provenite din China, care poartă marcajul CE.

Mai exact, produsele poartă marcajul CE, dar nu sunt certificate ca echipamente de protecţie de către un organism relevant.

Astfel, este posibil ca produsele să nu îndeplinească cerinţele de sănătate şi siguranţă şi, prin urmare, să nu protejeze în mod corespunzător dacă nu sunt combinate cu măsuri suplimentare.

Produsele notificate de România nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie şi standardul european relevant EN 149: 2011 + A1: 2009 FFP2, iar autorităţile recomandă retragerea produselor de pe piaţă.

"Aşa cum v-am obişnuit, Direcţia de Control şi Supraveghere Piaţă a ANPC este la datorie, mai ales în perioade grele şi complicate pentru toţi, cum este cazul acestor luni de pandemie. În tot acest timp, la iniţiativa şi sub coordonarea directă a Ministrului Economiei, dl. Virgil Popescu, comisarii noştri au verificat piaţa măştilor comercializate în România, semnalând de fiecare dată problemele apărute. Suntem vigilenţi şi singura noastră preocupare este ca drepturile consumatorilor, viaţa şi sănătatea acestora să nu fie puse în pericol. Până în acest moment, nu mai puţin de 12 alerte emise de ANPC, în numele ţării noastre, sunt prezente pe Sistemul de alertă rapidă RAPEX. Astfel, România contribuie susţinut la eforturile unite ale UE de a avertiza consumatorul european cu privire la produsele periculoase care pot intra pe piaţă", a declarat Eduardt Cozminschi, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Potrivit unui comunicat al ANPC, remis vineri dimineaţa AGERPRES, instituţia supraveghează permanent piaţa de bunuri şi servicii, mai ales cele necesare în această perioadă marcată de Covid-19, proces care va continua până când pericolul pandemic se va fi sfârşit, şi îi avertizează, pe această cale, pe operatorii economici din domeniu ca, înainte de a introduce la comercializare astfel de produse, să consulte site-urile ANPC şi pe cel al Comisiei Europene pentru a se asigura că acestea nu figurează la capitolul "produse interzise comercializării".

Direcţia de Control şi Supraveghere Piaţă din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), coordonată de directorul general Paul Anghel, a transmis în ultimele două luni, prin RAPEX, 12 alerte pentru măşti neconforme, un număr similar fiind în stand-by pentru a fi urcate în sistem.

Sistemul RAPEX reprezintă un sistem de schimb rapid de informaţii privind produsele periculoase între Comisia Europeană şi Statele Membre ale Uniunii Europene

Comentarii Facebook