Alertă chimică după prăbușirea unui avion cu armament, în Grecia. O substanță misterioasă, încă neidentificată, descoperită la locul tragediei


O aeronavă ucraineană de tip cargo, cu opt persoane la bord, s-a prăbușit în nordul Greciei. Nicio persoană aflată la bord nu a supraviețuit impactului. Avionul care transporta peste 11 tone de armament, plecase din Serbia și se îndrepta spre Iordania. La două ore de la decolare, unul dintre motoare a cedat, iar pilotul nu a mai putut controla aparatul de zbor. Autoritățile din Grecia au intrat în alertă după ce, la locul prăbușirii, a fost descoperită și o subsanță albă, încă neidentificată. 

Avionul prăbușit în Grecia era operat de o companie ucraineană şi transporta aproape 12 tone de armament

Potrivit ministrului Apărării de la Belgrad, e vorba despre rachete de semnalizare de mortiere şi mine de antrenament. Avionul plecase la ora locală 20:40 din oraşul sârb Niş şi se îndrepta spre capitala Bangladeshului, cu escale în Amman şi Riad.

După două ore de zbor, deasupra Mării Egee, pilotul a alertat autorităţile despre o problemă la unul dintre motoare şi a cerut autorizație pentru a efectua o aterizare de urgență. Nu a mai reuşit să controleze manşa şi s-a prăbuşit la 40 de kilometri de aeroportul Kavala.

Autorităţile au intrat în alertă şi din cauza unei substanţe albe care s-a împrăştiat în zonă

Doi salvatori au ajuns la spital cu probleme respiratorii, care ar fi putut fi cauzate de lichidul neidentificat. „A fost transmisă o alertă pentru locuitorii din cele două localităţi, Antifilippi şi Palaiochori. I-am sfătuit pe oameni să ţintă ferestrele închise şi aerul condiţionat oprit”, a declarat primarul orașului Paggaio, locul unde s-a prăbușit aeronava. 

La primele ore ale dimineţii, epava a început să fie examinată de Experţi ai Comisiei pentru energie atomică din Grecia cu ajutorul unei drone. „Ne-am apropiat 50 de metri, purtând măşti de protecţie, am văzut o bucată din fuzelaj şi, în rest, bucăţi împrăştiate pe câmp”, declară comandantul detașamentului de pompieri care s-au ocupat de acest caz, notează observatornews.ro. 

Deocamdată, epava nu ar pune în pericol viaţa echipelor de intervenţie sau a locuitorilor din zonă, dar urmează verificări suplimentare. De asemenea, cutia neagră va oferi răspunsuri cu privire la starea avionului dinainte de prăbuşire.


Comentarii Facebook