A apărut o nouă escrocherie online care se folosește de inteligența artificială pentru a obține date personale! Cum vă puteți proteja


Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează cu privire la un nou fel de fraudă online, extrem de răspândită pe rețelele de socializare.

Infractorii cibernetici folosesc tehnologii de tip deep fake pentru a încerca să inducă în eroare potențialele victime și pentru a oferi un grad ridicat de încredere informației prezentate.

Deep fake este o tehnologie folosită pentru manipularea înregistrărilor video, adică înregistrări video sau audio care arată și sună ca și cum ar fi reale, însă, de fapt nu există.

Prin această metodă se creează clipuri în care anumite persoane cu reputație la nivel național girează  false ,,programe de investiții" care  sunt publicate adesea de infractorii din online pe conturi de social media nou create și folosite exclusiv în acest scop, ori unele compromise, care au aparținut în trecut altor utilizatori. De obicei, atacatorii se folosesc de imaginea unor oameni politici (miniștrii, premier), oameni de afaceri și chiar jurnaliști, pentru a prezenta aceste oferte-capcană publicului.

Cum funcționează capcana întinsă de infractori?

 Spre deosebire de alte cazuri, în care postarea sponsorizată avea ca scop principal redirecționarea potențialei victime către un site de phishing, în alte cazuri ca acesta, atacatorii invită audiența să își manifeste interesul pentru a intra în 'program' prin transmiterea unui mesaj privat.

Odată contactați în acest mod, atacatorii vor folosi tehnici de inginerie socială și site-uri de phishing pentru a convinge utilizatorii să furnizeze date sensibile.

 Cum ne ferim de astfel de capcane?

  • Fiți vigilenți atunci când navigați în mediul online și gândiți logic, în special atunci când întâlniți o ofertă mult prea bună ca să fie reală!
  • Verificați informații legate de pagina sau contul care face promovarea unor astfel de 'oferte'. De exeplu în fotografia următoare , pagina respectivă a fost lansată în luna martie 2023, are puțin peste 900 de urmăritori și a publicat doar postări cu flori. Mai mult, numele paginii este "Lilac Lake". Este evident faptul că o astfel de pagină nu poate oferi oportunități reale de investiții, nefiind o sursă oficială, credibilă, care să lanseze astfel de oferte.402417863_716283183865527_6881568749495837864_n.jpg
  •  Analizați conținutul video pentru orice resurse care nu corespund calității obișnuite a imaginilor sau videoclipurilor! În cazul de față, calitatea imaginii este una precară, iar dacă ne uităm cu atenție, observăm că nu este o mișcare naturală a gurii atunci când personajul din imagine vorbește în videoclip și nu avem parte de o sincronizare perfectă a sunetului cu mișcarea buzelor, distoriuni sesizabile, dacă ne alocăm timpul necesar efectuării verificărilor recomandate.
  • 402216845_716283180532194_8810462027852830891_n.jpg


  •  Dacă ceea ce spune sau face persoana dintr-un videoclip este șocant sau important, mass-media va raporta despre acest lucru. Verificați existența informației public! Dacă nicio sursă de încredere nu vorbește despre asta, ar putea însemna că videoclipul este un deepfake!
  • Analizați cu atenție informațiile culese din mediul online și evitați astfel de pagini care vă invită să aderați la programe false de investiții prin contactarea lor în privat
  • Evitați accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate, care oferă oportunități rapide de îmbogățire sau de econimisire, dacă acestea conțin astfel de resurse
  • Raportați astfel de postări pentru fraudă către rețeaua socială
  • Nu furnizați date pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană
  • În cazul în care ați introdus date financiare, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit, depuneți o plângere la Poliția Română și notificați DNSC (telefon 1911 sau alerts@dnsc.ro)
  • Nu în ultimul rând, contribuiți la răspândirea acestor avertizări și către alți utilizatori, pentru a reduce șansele ca astfel de tentative de fraudă să aibă o rată de succes mulțumitoare pentru infractori.


Comentarii Facebook