NASA - chemata in sprijinul minerilor chilieni blocati la 900 metri adancime. VIDEO din subteran

 

33 de mineri sunt ingropati in subteran in Chile, intr-un spatiu de 50 m2, la o temperatura de 30 grade. Ei au fost anuntati ca operatiunile de salvare vor dura 4 luni. O echipa de psihologi si fizicieni NASA va sosi sa-i ajute pe mineri.

 

Minerii sunt in subteran de doua saptamani, din 5 August, la o adancime de aproape 900 de metri. In urma cu cateva zile, colegii lor, care deruleaza operatiunea de salvare, au reusit prin forare sa introduca o camera video si sa ia legatura cu ei.

 

Gaura facuta in momentul forarii ii face pe salvatori sa spere ca vor gasi un alt plan, care sa-i aduca la suprafata mai repede. Ei spera sa poata fora o gaura suficient de larga incat sa-i traga la suprafata pe mineri, unul cate unul. Acest lucru este usurat de faptul ca de cand sunt in subteran minerii au slabit in medie cate 10 kg.

 

Totusi, pana la momentul salvarii, ei se confrunta cu numeroase probleme cum ar fi inghesuiala, temperatura ridicata, lipsa unui loc unde sa-si faca necesitatile, dar mai ales epuizarea psihica.

 

Din acest motiv, autoritatile chiliene au chemat in ajutor NASA, institutie care are experienta in sprijinirea psihologica a astronautilor plecati pe perioade foarte lungi, chiar de durata lunilor sau anilor. O echipa de patru oameni, dintre care doi fizicieni si un psiholog au fost trimisi la fata locului.

 

Minerii au trimis un mesaj video in care le multumeau colegilor care incearca sa-i salveze, transmiteau mesaje familiilor si intregii lumi. Unii au avut chiar puterea sa glumeasca, iar la un moment dat au izbucnit in aplauze de multumire pentru salvatori si au inceput sa cante imnul statului Chile.

 

Pe film se aud si voci din fundal ale unor mineri care spun "Scoateti-ne de aici repede!", semn care arata ca starea de spirit este critica pentru multi dintre ei.

 

Comentarii Facebook