Adrian Nastase : Casa de cultura a studentilor Cluj va ajunge pe mana unui client politic PDL, iar personalul va fi concediat

Fostul prim-ministru PSD il acuza pe Emil Boc ca trece imobilul in proprietatea Municipiului Cluj-Napoca "pentru a-l putea da in administrarea unui client politic al camarilei PDL Cluj".

 

Intr-un text postat azi pe blogul sau, Adrian Nastase arata ca in imobil s-a investit in ultimii 8 ani un milion de euro, iar acum trecerea din patrimoniul public al statului in cel al municipalitatii este o inginerie imobiliara.

 

Totodata, liderul PSD spune ca deoarece municipalitatea a preluat doar patrimoniul, nu si angajatii, va urma concedierea acestora pe motiv de eficientizare a cheltuielilor publice. El acuza si faptul ca nu au existat consultari cu organizatiile studentesti inainte de luarea deciziei, dar si ca forma finala a actului normativ nu este cea avizata initial de ministerul justitiei (forma initiala prevazand doar transferul administrarii nu si al proprietatii catre municipalitatea Cluj-Napoca).

 

Iata textul integral al scrisorii deschise adresate de Nastase premierului Emil Boc:

 

Domnului Prim Ministru Emil Boc

Guvernul Romaniei


Scrisoare deschisa


Am aflat cu surprindere ca Guvernul pe care il conduceti a decis, in sfarsit, sa adopte masuri ferme, eficiente, de combatere a crizei economice si de crestere a nivelului de trai. Doua astfel de masuri mi-au atras atentia si m-au determinat sa va adresez aceasta scrisoare deschisa.

Guvernul pe care il conduceti a decis trecerea imobilului Casei de Cultura a Studentilor din Cluj Napoca din proprietatea publica a statului in proprietatea publica a Municipiului Cluj Napoca. La 50 de ani de la infiintarea acestei prestigioase institutii de cultura, Guvernul Boc ia institutia de la studenti si pregateste, se pare o inginerie imobiliara.

Am avut placerea sa vizitez aceasta institutie si am fost bucuros sa-l ascult acolo pe maestrul Dumitru Farcas, sa revad ansamblul Martisorul, cel care a fost un ambasador cultural international mult mai eficient decat orice program guvernamental. si vad cu surprindere ca primaria preia doar patrimoniul. Un patrimoniu in care statul a investit in ultimii 8 ani, cel putin 1 milion de euro, este preluat pentru a putea fi dat in urmatoarea etapa, banuiesc, in administrarea unui client politic al camarilei PDL-iste din Cluj. Dar cu personalul ce veti face? Ce veti face cu cei care au tinut treaza flacara culturii studentesti nu este greu de banuit. Vor ramane fara locuri de munca pentru ca, nu-i asa, trebuie eficientizate cheltuielile publice! Nu trebuie sa va reamintesc numele unor personalitati care au trecut prin Casa Studentilor pentru ca sunt convins ca va amintiti perioada in care erati activist comunist in studentie.

Faptul ca proiectul de act normativ a fost modificat in sedinta de guvern, deja nu mai are importanta in seria abuzurilor pe care le savarsiti (va reamintesc ca forma avizata de justitie si de celelalte ministere nu presupunea trecerea proprietatii la municipalitate, ci doar administrarea). Faptul ca respectarea transparentei decizionale, consfintita prin lege in anul 2003, a devenit optionala pentru dumneavoastra este o evidenta. Am cautat pe site-ul Ministerului Educatiei, al Autoritatii de Tineret, al Guvernului, dar nici vorba de un asemenea proiect de act normativ. Unde sunt consultarile cu organizatiile guvernamentale? Unde sunt consultarile cu federatiile studentesti?

A doua masura pe care sunteti pregatit sa o adoptati este trecerea taberelor scolare in proprietatea unor consilii judetene conduse de "gasca" dumneavoastra politica. Potrivit hotararii de guvern pe care vreti sa o aprobati, evident fara consultarea asociatiilor autoritatilor locale, fara consultarea organizatiilor neguvernamentale, fara consultarea sindicatelor, fara o minima procedura de transparenta decizionala, treceti toate taberele din judetele Covasna, Arad si Dambovita in proprietatea Consiliilor Judetene.

As fi putut crede ca este o masura de descentralizare, daca nu as fi vazut ca este o masura de satisfacere a clientelei politice. De ce nu ati decis sa transferati taberele catre TOATE Consiliile Judetene? Pentru ca nu vreti sa le transferati consiliilor conduse de reprezentanti ai PSD sau PNL? Sau pentru acelea aveti alte intentii imobiliare?

Transferul tuturor taberelor din cele 3 judete are un singur element de legatura "satisfacerea clientelei politice. Sau poate ministrul educatiei nu are nicio legatura cu Aradul si cu Gheorghe Falca, poate tanarul pensionar, fost ofiter, pe care l-ati uns secretar general la Autoritatea de Tineret nu este un discipol fidel al presedintelui Consiliului Judetean Dambovita, iar Covasna nu este dominata de partenerul dumneavoastra de guvernare! si, poate, ne veti spune cati bani au fost investiti in aceste tabere de catre guvern prin institutiile din subordine!

Si, daca totusi le-ati dat, cu personalul ce veti face? Veti ingrosa cu ei randurile somerilor, timp in care smecherasii locali care va servesc cauza isi vor mai construi niste vile si hoteluri in care, evident, ultimii care vor avea acces vor fi elevii?

Va plangeti, domnule Prim-ministru de precaritatea educatiei, dar nu faceti nimic pentru educatia in afara scolii a tinerilor. Este trist, dar in tonul general al unei guvernari incompetente si incoerente prin care ati adus tara in pragul colapsului economic si social.

Iar demersurile dumneavoastra arata doar disperare, dorinta nebuna a clientelei de partid pe care o slujiti de a mai ?ciupi? cate ceva in timp ce latul se strange! Pana cand?

Adrian Nastase

26 august 2010

Comentarii Facebook