Ungureanu vrea ca la UMF Targu Mures sa existe si o linie de studiu in limba germana, pe langa cea in maghiara

 

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a anuntat ca pe langa existenta liniei de studiu in limba maghiara, se gandeste pentru viitor si la infiintarea unei linii de studiu in limba germana.

"Ieri seara am stat de vorba inclusiv cu liderul studentilor de la Targu Mures. Formula va fi audiata in prima lectura, urmand sa fie pusa in dezbatere publica timp de zece zile. In intentia mea a fost ca pe langa linia de studiu in maghiara, engleza, sa fie si in germana", a spus Ungureanu.

El a precizat ca guvernul reactioneaza ca urmare a intelegerii la care s-a ajuns ieri in Coalitie, sedinta la care el a participat.

"A fost luata decizia ca proiectul sa fie aprobat marti in Guvern in prima lectura si sa fie lansat apoi in dezbatere publica timp de zece zile, dupa care va fi dat avizul final", potrivit unor surse oficiale Mediafax.

Proiectul a fost deja inclus pe ordinea de zi a sedintei Executivului de marti, completata in premiera cu o categorie denumita "proiecte urgente", astfel incat sa nu existe o lista suplimentara, conform solicitarii premierului Ungureanu.

Parlamentarii UDMR nu participa la sedintele de plen ale Camerei Deputatilor si Senatului, asteptand adoptarea hotararii de guvern privind UMF Targu Mures.

De asemenea, vicepremierul Marko Bela (UDMR) a declarat pentru Mediafax, ca hotararea de infiintare a unei noi facultati in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures va fi adoptata marti de Guvern si va asigura predarea in limbile maghiara si engleza in cadrul acestei structuri.

"Am reusit sa ajungem astazi la o intelegere si maine Guvernul va adopta o hotarare privind infiintarea unei noi facultati in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie. Va fi o noua facultate care va functiona in limbile maghiara si engleza si va cuprinde medicina si farmacia in limba maghiara, dar si medicina in limba engleza si alte cateva specialitati, deci va fi o facultate mai ampla", a afirmat Marko.

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie Targu Mures, Constantin Copotoiu, a declarat, luni, pentru Mediafax, ca nu crede ca va fi emisa o hotarare de Guvern privind infiintarea unei linii maghiare de invatamant, insa, daca va fi cazul, HG respectiva poate fi atacata in justitie.

Comentarii Facebook