Un vaccin ESENȚIAL este de negăsit în spitalele românești


Sistemul sanitar din România se confruntă cu o problemă gravă, cauzată de numărul insuficient de doze de vaccin antitetanos. Vaccinul lipsește în totalitate în mai multe unități spitalicești din București, iar în restul țării rezervele sunt foarte mici.

Problemele au apărut odată cu sistarea producției serului la Insitutul Cancacuzino și acesta a trebuit să fie importat din Franța, la un preț de 50 de ori mai mare, cost pe care nu toate spitalele și-l pot permite, iar acum stocurile de import sunt epuizate.


"Am încercat să facem achiziţii de la Unifarm, de unde ne aprovizonăm, ni s-a spus că nu au pe stoc, să mai aşteptăm că sunt în discuţii cu diverşi importatori", a spus Dana Ionescu, director medical Spitalul Clinic Colentina. Spitalele care nu au vaccinul trimit pacienţii cu plăgi la spitalele de urgenţă, scrie realitatea.net.

"Noi aveam persoane care aveau nevoie cam de 10, 15 şi acum ne trezim cam cu 20 de persoane, 25 pe 24 de ore. Asta înseamnă un efort ca să spunem aşa pentru unitatea noastră de primiri urgenţe", a spus Bogdan Opriţa, purtător de cuvânt Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca.

Cu astfel de probleme se confruntă și majoritatea spitalelor din țară.

Deoarece tetanosul poate duce la deces, medicii sunt obligați de lege să-i vaccineze gratuit pe pacienții care se prezintă la camera de gardă cu plăgi.

Comentarii Facebook