Trump interzice accesul musulmanilor din 7 țări în SUA


Președitele SUA, Donald Trump, a semnat un ordin executiv prin care a interzis accesul refugiaților sirieni în SUA, a suspendat temporar programele de imigrare și a interzis, tot temporar, accesul în SUA pentru cetățenii din alte șase țări musulmane.

Preşedintele Donald Trump a interzis intrarea refugiaţilor sirieni în Statele Unite pe termen nelimitat, ca parte a unor noi măsuri de a "menţine teroriştii islamici radicali în afara SUA". El a semnat un ordin executiv amplu, care prevede şi suspendarea, timp de patru luni, pentru toate programele de imigrare, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Inițiez noi măsuri de control pentru a menține în afara Statelor Unite teroriștii islamiști radicali. Nu îi vrem aici", a subliniat președintele american, în cursul ceremoniei de învestitură a secretarului Apărării, James Mattis, desfășurată la Pentagon.

"Vrem să fim siguri că nu vom lăsa să intre în țara noastră aceleași amenințări pe care soldații noștri le combat peste hotare" (...) Nu vom uita niciodată lecțiile lui 11 septembrie" 2001, a proclamat Trump, făcând trimitere la atentatele comise în SUA de gruparea Al-Qaida.

Decretul, intitulat "protecția națiunii contra intrării teroriștilor străini în Statele Unite", era așteptat de miercuri seara, atunci când publicația Washington Post a publicat o copie a documentului.

Potrivit formei prezentate de respectivul ziar, prin decret, pe care Casa Albă nu l-a făcut public vineri seara, autoritățile americane ar bloca timp de o lună sosirea imigranților din șapte țări musulmane: Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen.

Același text ar prevede de asemenea oprirea completă timp de patru luni a programului federal de admisie și reinstalare a refugiaților din țări în război. Un program umanitar ambițios creat printr-o lege a Congresului din 1980, notează AFP.

Comentarii Facebook