Top 10 mituri despre corpul tău pe care ești tentat să le crezi


Corpul uman este încă un mister pentru oamenii de știință, iar multele mituri apărute pot ajunge să creeze confuzie în rândul oamenilor, care incep să creadă anumite povești false despre organismul lor.

Iată care sunt miturile despre corpul uman pe care ești tentat să le crezi:

Dacă ieşi afară cu părul ud în mijlocul iernii, vei răci

Chiar dacă pare logic nu există o conexiune directă între cele două. Cel mai adesea oamenii răcesc din cauză că au tendinţa de a aduna viruşii în interior, iar aceştia se răspândesc mult mai rapid. S-au făcut multe experimente în care s-a investigat relaţia temperatură-boală însă nu s-a confirmat că oamenii răcesc din cauza temperaturilor scăzute. Mai mult, unii dintre oamenii de ştiinţă susţin că frigul ar stimula sistemul imunitar ceea ce ajută organismul să se protejeze mai bine împotriva răcelii şi gripei.

Dacă citeşti pe întuneric, acuitatea vizuală va avea de suferit

Deşi este adevărat că dacă citeşti având o lumină slabă, ochii tăi vor fi solicitaţi mai mult, nu există nici o dovadă care să susţină că acest obicei îţi scade acuitatea vizuală. Ca orice alt muşchi şi ochii vor obosi încercând să se focuseze pe textul mic la o lumină slabă şi se pot chiar usca. Însă această oboseală nu este ireversibilă, decât dacă citeşti doar pe întuneric, tot timpul.


Trebuie să bei zilnic 8 pahare de apă

Acest mit îşi are originea în anul 1945 în SUA, când o agenţie guvernamentală a recomandat ca oamenii să bea 8 pahare de fluide pentru a fi sănătoşi. În vreme ce termenul 8 pahare este un fapt, oamenii n-au observat că experţii vorbeau de fluide, ceea ce include şi cafeaua, sucul etc. ca să nu mai amintim şi de faptul că mâncarea conţine multă apă. Astfel încât, dacă îţi este sete bea apă, dacă nu, nu.


Nu trebuie să trezeşti un somnambul

Aproximativ 20% dintre oameni sunt somnambuli, iar acest obicei se moşteneşte. Însă, sunt şanse foarte mari ca aceste persoane să se rănească singure în timp ce se plimbă în toiul nopţii pe întuneric (ca să nu mai vorbim de cei care încearca să mănânce, să gătească sau să conducă). Mulţi oameni cred că dacă trezesc un somnambul acesta poate face stop cardiac. Dacă eşti îngrijorat, condu persoana respectivă în pat.


Pierzi cea mai mare parte a căldurii prin cap

Este logic ca în cazul în care eşti înfofolit până în gât dar capul este descoperit, să pierzi din căldura corpului prin partea superioară. Însă dacă ai capul acoperit, însă mâinile sau picioarele sunt descoperite pe acolo pierzi căldură. Se pare că la originea acestui mit stă un vechi studiu militar în care soldaţii au fost lăsaţi afară, îmbracaţi bine, însă fără nimic pe cap şi s-a observat că aceştia u pierdut cea mai mare parte din caldura corpului prin cap. De atunci s-a demonstrat că, prin partea superioară a corpului pierdem numai 10 din căldură.


Citește mai multep pe Sfatul Părinților

Comentarii Facebook