Te otrăvești cu arsenic fără să știi. Vezi care sunt cele mai periculoase alimente pe care le consumi


Un nou studiu aratpă că oamenii își introduc arsenic în corp fără ca măcar să își dea seama de acest lucru, iar cel mai mare factor îl reprezintă alimentele consumate zilnic. Potrivit experților, berea, varza de Bruxelles și vinul alb pot fi surse majore de arsenic.

Oamenii de știință au analizat dietele a 852 de oameni din New Hampshire şi nivelul de arsenic din unghiile de la picioare, care pot arăta expunerea pe termen lung la acest metal.

Dintre cele 120 de alimente analizate de cercetători, patru păreau să crească în mod semnificativ nivelul de arsenic din corpul oamenilor: berea, vinul alb (şi, ceva mai puţin, vinul roşu), varza de Bruxelles şi cărnurile închise la culoare, cum ar fi somonul, tonul şi sardinele, conform studiului publicat în Nutrition Journal, citat de desccoperă.ro.

Sursa majoră a arsenicului din majoritatea dietelor este apa de băut, studiul fiind primul de acest gen care ia în calcul şi nivelul de arsenic din apa potabilă din casa participanţilor la studiu, pe lângă dieta acestora.

Potivit rezultatelor experimentului, dieta poate fi o sursă importantă de expunere la arsenic pe termen lung, indiferent de nivelul concentraţiei de arsenic din apa consumată.

Alcoolul este și el un factor important în concentrația de arsenic regăsită în dietele participanților la studiu. Persoanele care consumă, în medie, 2,5 beri pe zi sau un pahar de vin alb în fiecare zi prezentau un nivel al arsenicului cu 20%-30% mai mare decât persoanele care nu beau.

Mecanismele pe care corpul nostru le foloseşte pentru a elimina elementele care nu ne fac bine pot fi afectate de consumul de alcool”, afirmă Kathryn Cottingham, cercetător la Dartmouth College, New Hampshire.

Cercetătorii au mai subliniat că expunerea la arsenic este cauzată și de consumul de orez, dar și a peștelui cu carne închisă la culoare.

Cottingham spune însă că nu este necesar neapărat evitarea totală a acestor alimente.

Probabil cea mai bună metodă de a evita expunerea la arsenic din dietă este să variaţi alimentele şi să nu mâncaţi acelaşi lucru în fiecare zi”, explică cercetătoarea.

Comentarii Facebook