Suferi de insomnii? Vezi ce recomandă specialiștii


Potrivit unui studiu recent, expunerea la lumina naturală ajută mult la reglarea ceasului intern al organismului, astfel ajutându-ne să adormim mult mai repede și să ne trezim și mai odihniți.

Cei care beneficiază cel mai mult de pe urma unui astfel de demers sunt indivizii care se chinuie să adoarmă şi nu reuşesc decât foarte târziu, iar la trezire se simt deja obosiţi, scrie Descoperă.ro.

După o perioadă de o săptămână în care s-au expus la altenanța de lumină și întuneric, persoanele adormeau mai ușor și se trezeau mult mai odihnite.

Intensificând expunerea la lumina naturală şi reducând în timpul nopţii expunerea la lumină electrică, ne putem reseta ceasul intern şi orarul de somn şi, cu mare probabilitate, ne va fi mai uşor să ne trezim şi să fim vioi dimineaţa”, a explicat conducătorul studiului, Kenneth Wright, de la Universitatea din Colorado.

Iluminatul electric și lumina provenită de la gadget-urile noastre ne afectează ceasul biologic care îi dictează organismului când trebuie să se pregătească de somn și când trebuie să se trezească.

Una dintre probleme o reprezintă sursele de lumină artificială la care este supus organismul uman pentru perioade mai îndelungate decât s-ar întâmpla în cazul luminii naturale.

Studiul, ale cărui rezultate au fost publicate în jurnalul Current Biology, a analizat orarul de somn şi a cercetat ceasul intern al organismului la 8 adulţi care erau expuşi luminii artificiale acasă şi la locul de muncă.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook