Spinner este o jucărie mai periculoasă decât crezi

 

Un Fidget Spinner se compune dintr-un ”rulment în centrul unui design realizat dintr-o varietate de materiale, inclusiv alamă, oțel inoxidabil, plastic, titan și cupru”.

 

Având în vedere că fabricarea și distribuirea acestor jucării nu este patentată și controlată de nicio lege, este foarte greu să fii sigur că descrierea produsului corespunde cu realitatea. Astfel devine aproape imposibil să deosebești o jucărie calitativă de o chinezărie ieftină care poate fi nocivă datorită cantităților foarte mari de plumb și mercur.

 

Chiar săptămâna trecută, autoritățile vamale ale Uniunii Europene au confiscat 200.000 de unități Fidget Spinner, motivul fiind necorespundearea cu standardele stabilite de UE. Directiva 2006/66/CE interzice introducerea pe piaţă a bateriilor şi acumulatorilor, încorporaţi sau nu în aparate, care conţin mai mult de 0,0005% mercur. Problema acestei directive constă în faptul că nu este specificat în mod clar nivelul de concentrație a metalelor nocive pentru jucării, ci doar pentru baterii și acumulatori.

 

Tamara Rubin, o activistă anti-plumb și mercur, recunoscută internațional, a testat mai multe probe de Fidget Spinner:

 

Două jucării au fost fără plumb, iar alta a avut un nivel foarte mare de mercur și plumb. Varianta cu lumini LED conținea 19000 ppm (părți per milion) de plumb și 1000 ppm de mercur. Baza metalică nevopsită conținea 1.562 ppm de mercur și 2.452 ppm de plumb.

 

Aceste cifre te înspăimântă, deoarece oamenii de știință admit o normă de 90 ppm maxim la jucăriile pentru copii.

 

Calea de intrare a toxicilor cu mercur poate fi cutanată, digestivă sau inhalatorie (la 18 grade C mercurul începe să se evapore și poate fi absorbit pe cale respiratorie), cea din urmă fiind forma frecventă de expunere. În cantități mari, aceste metale pot genera alergii, disfuncții hormonale, afecțiuni ale creierului, etc.

 

Problema cea mai mare în toată povestea aceasta este că nu ai cum să testezi nivelul de concentrație a metalelor care daunează sănătății, scrie fabricadetatici.ro.

Comentarii Facebook