Ce scriu ziarele străine despre scandalul dintre Sorin Grindeanu și Liviu Dragnea

 

Agențiile internaționale de presă comentează criza guvernamentală din România, remarcând că dezvoltarea țării este întârziată.

 

Partidul de guvernământ din România a retras sprijinul politic acordat premierului Sorin Grindeanu și cabinetului acestuia, după ce liderul Liviu Dragnea a spus că și-a pierdut încrederea în guvern, ceea ce aruncă țara într-o criză politică, scrie Associated Press, preluată de Washington Post.

 

Premierul Grindeanu: Nu îmi dau demisia! Mi-au propus alte funcții importante pentru a pleca

 

Agenția americană de presă remarcă unanimitatea votului din Comitetul Executiv al PSD, a cărui ședință a durat peste cinci ore, citându-l pe Dragnea care a spus că partidul a făcut „un act curajos” menționând că, deși direcția pe care mergea guvernul era bună, viteza de implementare a programului de guvernare era prea mică. Dragnea a spus că este nemulțumit de performanța guvernului, în timp ce Grindeanu a apreciat că evaluarea Cabinetului a fost incorectă. AP remarcă și declarația fostului premier PSD Victor Ponta, care l-a acuzat pe Dragnea că a provocat o criză inutilă și a sugerat că este invidios pe relativa popularitate a lui Grindeanu.

 

Reuters remarcă faptul că o prelungire a crizei, datorată refuzului de a demisiona a lui Grindeanu, ar întârzia politicile publice în al doilea cel mai sărac stat al UE, care are nevoie majoră de investiții în infrastructura de transport și sănătate. Agenția de presă notează că Grindeanu a spus că va demisiona doar după ce președintele Klaus Iohannis consultă partidele parlamentare și indică numirea unui premier din partea PSD.

 

PSD a retras sprijinul politic lui Sorin Grindeanu! Miniștrii au demisionat în masă, dar premierul NU

 

Dat fiind refuzul de a demisiona, coaliția de guvernare formată din PSD și ALDE nu poate decât să depună o moțiune de cenzură în Parlament pentru a îndepărta Guvernul și a nominaliza un nou premier. Acesta trebuie acceptat de Iohannis și apoi trebuie să câștige votul de încredere al Parlamentului, unde PSD și ALDE au o majoritate confortabilă, scrie euractiv.ro.

 

Și Bloomberg scrie că Grindeanu s-a arătat dispus să demisioneze, la cererea partidului din care face parte, dar doar după ce Iohannis aprobă un înlocuitor. Bloomberg remarcă declarația lui Grindeanu privind reproșul conducerii partidului privind nedezvoltarea relațiilor comerciale cu Rusia, la fel ca și faptul că evaluarea guvernului a fost făcută doar de Darius Vâlcov, un fost ministru de finanțe judecat pentru luare de mită și abuz în serviciu.

Comentarii Facebook