Joi 13 August

Spaga de 1,8 milioane de euro la ANAF! Un afacerist italian s-a autodenuntat si un inalt functionar ANAF a fost retinut

 

Un inalt functionar ANAF a fost retinut de procurorii DNA in urma unui autodenunt facut de un om de afaceri italian. Functionarul este acuzat ca a cerut spaga de 1,8 milioane de euro.

 

"Procurorii din cadrul Directia Nationala Anticoruptie efectueaza cercetari penale fata de inculpatii Stancescu Marius Catalin, avocat in Baroul Bucuresti si consultant financiar si Gavrila Nicolae Adrian, consilier superior in cadrul Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) - Directia Generala Coordonare Inspectie Fiscala, in sarcina carora s-au retinut trei infractiuni de trafic de influenta in forma continuata", anunta DNA.

"In perioada 2007-2008, inculpatul Gavrila Nicolae-Adrian, in calitate de consilier in cadrul ANAF, a primit de la un denuntator suma de 120.000 de euro pentru a interveni pe langa factori de decizie din cadrul ANAF asupra carora avea influenta, pentru a nu se recurge la blocarea conturilor firmei la care denuntatorul era actionar", se arata in Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale.

 

Autodenuntula fost facut de Antonello Celestini, om de afaceri italian, care a declarat pentru Antena 3 ca Gavrila Nicolae l-a obligat sa le dea mită vamesilor. "Am avut niste tutunuri din tara si vama ma impiedica sa le scot legal din tara. Ma obliga sa dau bani", a spus Antonello Celestini.

 

In 2008, Gavrila Nicolae a cerut de la omul de afaceri 400.000 euro pentru a interveni pe langa o persoana cu functie de conducere la Administratia Nationala a Vamilor (ANV), pe langa care lasase sa creada ca are influenta, astfel incat 960 tone tutun sa poata trece din Romania in Italia, fara plata accizelor aferente.

In noiembrie 2010, functionarul ANAF a pretins suma de 200.000 euro pentru a interveni pe langa aceeasi persoana cu functie de conducere la ANV, in vederea ridicarii sechestrului de pe tutunul aflat in porturile Constanta si Giurgiu.

Comentarii Facebook