Scoția și Irlanda de Nord vor să rămână în UE. Se destramă Marea Britanie?

 

Referendumul prin care Marea Britanie a ales să iasă din Uniunea Europeană aduce după sine revolta oamenilor din Scoția și Irlanda de Nord, care vor să rămână în Uniune.

 

Scoţia şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în UE, iar Anglia şi Ţara Galilor au votat majoritar pentru ieşire, relatează BBC News online şi Reuters.

 

Prim-ministrul de la Edinburgh, Nicola Sturgeon, a declarat vineri că ”Votul aici arată clar că oamenii din Scoţia văd viitorul lor ca parte a Uniunii Europene”.

 

”Aşteptăm rezultatul final din Marea Britanie la nivel, dar Scoţia a vorbit. Şi vorbit clar”, a continuat oficialul.

 

Declan Kearney, un membru al partidului irlandez Sinn Fein, a declarat că: ”Suntem puşi în faţa unei situaţii în care alegătorii englezi vor forţa ieşirea din UE, împotriva dorinţei oamenilor din Irlanda de Nord care doresc să rămână în UE”.

 

Partidul Sinn Fein a emis un comunicat în care cere organizarea unui referendum pentru consultarea populaţiei din Irlanda de Nord în privinţa unirii cu Republica Irlanda, ca o soluţie pentru a rămâne în UE.

 

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a spus că UE este bine pregătită pentru rezultatul referendumului. ”Avem claritate că Marea Britanie vrea să meargă pe propriul drum”, a spus acesta.

 

Ministrul de externe al Germaniei, Frank Walter Steinmeier, a descris decizia Marii Britanii de a părăsi UE ca ”o zi tristă pentru Europa şi Marea Britanie”.

 

Marine Le Pen, preşedintele principalului partid de extremă dreapta din Franţa, a cerut un referendum similar și în Franța.

 

Comentarii Facebook