Duminica 28 Aprilie

Românii sunt cei mai corupți europeni. Dau zilnic șpăgi de 1 milion de dolari

 

Un raport al Comisiei Europene arată că cele mai corupte state sunt Lituania si Romania. 

 

Trei sferturi din cetatenii Uniunii Europene considera ca fenomenul coruptiei este des intalnit in tara in care locuiesc si peste jumatate sustin ca situatia s-a inrautatit in ultimii trei ani.

 

In cele mai multe tari din Europa de Vest conceptul de coruptie este unul destul de abstract la nivel personal (danezii sustin ca politicienii sunt cei mai corupti), insa, pe masura ce inaintezi spre sudul sau estul Europei, acest fenomen tinde sa faca parte din activitatea zilnica.

 

Astfel, in ultimul an unul din trei lituanieni, respectiv unul din patru romani sustin ca li s-a cerut mita. Spre comparatie, media la nivel european este de un cetatean la 20, scrie Wall-Street.ro.

 

In tarile in care mita este un fenomen des intalnit cel mai afectat domeniu este cel al sanatatii, releva datele Comisiei Europene. Aproximativ un sfert din lituanieni si romani declara ca au oferit o suma neoficiala unui doctor, unei asistente sau spital in schimbul unui tratament medical. Mai mult, romanii platesc in fiecare zi 1 milion de dolari ca mita sau ”atentii” pentru person alul medical, potrivit Bancii Mondiale.

Comentarii Facebook