Miercuri 24 Aprilie

Realitatea SPUSĂ numai pe Facebook a unui român din Olanda. Cum a încercat să ajute după COLECTIV și cum a fost tratat

 

Un român stabilit în Olanda a povestit pe Facebook, singurul loc în care a putut, cum a încercat să ajute după incendiul de la Colectiv și cum i s-a răspuns. 

 

Nu vi se pare tristă povestea lui Bogdan Pancu din Olanda? Mie da, extrem de tristă prin felul în care înțelegem să ne ținem capul și să ne cărăm singuri pumni în el. Așa intervine lehamitea. Încet, ca găinațul de vrabie ce găurește prin consecvență și cea mai groasă bucată de tablă. Am uitat, e week-end. Mascarada dialogului cu strada a luat sfârșit? Noapte bună”, a scris Paul Gabor, cel care a distribuit mesajul. 

 

Citiți mai jos relatarea lui Bogdan:

 

Iubita mea a studiat in Olanda cativa ani Crisis Management. S-a remarcat ca fiind exceptionala in cadrul Erasmus in asa fel incat i s-a cerut sa ramana in Olanda. Si a ramas. Si a terminat, si a facut un master. Dizertatia ei a castigat locul 1 pe Olanda pt cea mai buna lucrare pe toata tara. Si apoi a venit acasa in Romania. Cazuse avionul in Apuseni. Fiind experta in Crisis management, incepe sa vada erori. Ii scrie lui Arafat un email, sa se ofere sa ajute. Nimic. Incepem sa -i cautam de munca, peste tot. Trec o luna, doua, trei, cad aia de la smurd in Sutghiol. Cade planoristul. Descoperim o posibilitate de angajare pe la MAI, incep sa ma interesez, mi se spune ca ar putea fi angajata dar ca o sa faca ceai si cafele, nu exista Crisis Management in Romania. Adica nu avem preventie, proceduri, care sa fie actualizate des. Nu avem nevoie. Nu avem nevoie de specialisti care sa conceapa scenarii si sa pregateasca oamenii din diferite structuri.


A venit o oferta din Olanda, de la o companie extraordinara. Am plecat, nu puteam sa o condamn la imaginea clasica de casierita in banca. Lucreaza acum la niste scenarii, pe fonduri europene de zici ca sunt rupte din filme sf. Ce tehnologii, ce oameni pregatiti. Romania nu are nevoie de Crisis Management. L-am avut pe Oprea la MAI.


Ok si a ars Colectiv. Nu avem acces la canale tv din Romania ca nu am venit aici sa ma uit la maruta. Am inceput sa citim pe FB. Fata a inceput sa planga. A plans 2 zile. In a 3 -a zi am inceput sa dau telefoane si sa postez pe grupuri sa strangem medicamente si consumabile, pentru ca am prieteni care fusesera prin spitale si lipsea tot. Nu aveau scutece pt adulti, nu aveau fase, etc. Sunt spitalele dinRomania, ce dracu? Ultima oara am fost internat acu 2 ani pt o interventie pe coloana si am venit cu toate de acasa.


Deci am postat. Marturisesc ca eu nu am incredere sa trimit bani in conturi de fundatii. Nu pot. Multe telefoane de la romani si olandezi, sigur, ajutam. Am sunat prin tara sa vad ce e nevoie exact. Pe tv se spune ca " avem de toate"


Pe net, diferiti voluntari, povesteau ca au dus lucruri la spitale si li s-au spus ca mai trebuie anumite lucruri. In timpul asta, cateva conturi de FB (nu le poti da add, nu au alte poze, nu poti vedea de unde sunt, etc) ma acuzau ca fac tara de ras, ca nu e nevoie de nimic, ca diseminez informatii aiurea ca un diletant, ca sa incetez demersurile. Am ales sa ii ascult pe cei care vroiau sa doneze, gasiseram niste pansamente impregnate cu anumite substante (special pentru arsuri grave) 103 euro cutia, continea 50 de bucati. Am aflat ca daca scrie in olandeza pe ele, nu pot fi folosite in Romania. Am sunat la spitalul de arsi. Am inregistrarea audio. Femeia de acolo a spus ca au ce trebuie pt saptamana asta DIN DONATII. Dar ca sa revenim luni pt ca donatiile scad vertiginos si saptamana viitoare nu va mai suna nimeni.


Sun la ambasada Romaniei sa le explic ce fac. Desi probabil imi vedeau numarul de telefon mi se spune, golaneste, da-mi si mie un numar de telefon inainte sa discutam. Le dau numarul si le cer sa ma ajute cu o hartie ca sa am credibilitate in fata oamenilor de la care cer (oameni puternici la care ajungeam prin bunavointa sefilor iubitei mele) si sa ma ajute si in discutiile cu spitalele din Ro, traduceri, etc, pt ca ei sa poata folosi ce le trimit. Mi s-a raspuns sec sa sun la Crucea Rosie, ca ei nu presteaza servicii dintr-astea. Am intrebat daca la Crucea Rosie din Romania si mi s-a spus ca da, ca ei ma ajuta in orice colt al lumii. Mi s-a multumit si au inchis.

 

Azi am vazut la televizor ca spunea Banicioiu ca francezii au fost uimiti de ce au vazut la noi, ca nici ei nu atatea medicamente. Ca au fost impresionati. Am renuntat. Si gata.

Comentarii Facebook