Posturile vacante din asistenta sociala ar putea fi deblocate

 

Angajarile in domeniul asistentei sociale ar putea fi reluate, masura fiind prevazuta intr-un proiect de hotarare al MMFPS, care arata ca neangajarea personalului de specialitate poate crea probleme majore, scrie Mediafax.ro

Inca din luna septembrie a anului trecut, deficitul de personal in asistenta sociala era de aproximativ 10.500 de persoane.

Initiatorii proiectului de act normativ au aratat ca imposibilitatea angajarii personalului de specialitate creste riscul aparitiei unor evenimente nedorite care pot aduce atingere calitatii vietii si chiar sigurantei beneficiarilor si, totodata, pot determina probleme majore in ce priveste asigurarea continuitatii si calitatii serviciilor sociale.

Ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritatile si institutiile publice finantate integral de la bugetul de stat a fost suspendata prin Ordonanta 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009.


"Sistemul de asistenta sociala are un specific aparte determinat pe de o parte de faptul ca activitatea se desfasoara in mod continuu, sapte zile din sapte si 24 de ore din 24. in aceste conditii, obligatia de a respecta prevederile legale in vigoare cu privire la munca suplimentara si modalitatea de compensare a orelor suplimentare prin acordarea de zile libere, este dificil de pus in practica atunci cand personalul este insuficient", se arata in nota de fundamentare care insoteste documentul supus dezbaterii publice.

"Exista institutii de asistenta sociala in care numarul posturilor vacante depaseste 50 la suta din numarul de posturi aprobate, cum ar fi Caminul pentru persoane varstnice «O noua sansa» din localitatea Marasesti, judetul Vrancea", se arata in nota de fundamentare.

 

Initiatorii proiectului de act normativ precizeaza ca aprobarea deblocarii posturilor din domeniul asistentei sociale va permite desfasurarea activitatilor specifice cu respectarea conditiilor minime prevazute de legislatia in vigoare si va asigura sustenabilitatea serviciilor sociale destinate celor mai vulnerabile categorii de populatie.

Proiectul de hotarare privind ocuparea posturilor vacante din sistemul de asistenta sociala va fi in dezbatere publica, pe site-ul MMFPS, pana in 15 aprilie.

 

Imagine: Shutterstock

Comentarii Facebook