Poliția rutieră îți poate lua mașina. Se vrea schimbarea legii

 

Poliţia rutieră ar putea decide ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar, numai în anumite cazuri, potrivit unei iniţiative legislative depuse la Senat.

 

Cazurile în care s-ar putea dispune ridicarea mașinilor staţionate neregulamentar în zona indicatorului ”Staţionare interzisă” însoţit de panoul adiţional ”Ridicare autovehicule parcate neregulamentar”, în intersecţii, în staţiile de transport public, dacă blochează desfăşurarea circulaţiei pe cel puţin o bandă.

 

Propunerea legislativă modifică OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi a fost iniţiată de senatorul independent Alfred-Laurenţiu-Antonio Mihai.

 

Ridicarea şi depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate ar urma să se realizeze de către administraţiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz.

 

De asemenea, autoturismele vor putea fi ridicate dacă obstrucţionează sau blochează căile de acces la proprietatea publică sau privată adiacentă drumului public, împiedică sau blochează accesul la pistele pentru biciclete, staţionează în staţiile de transport public de persoane sau staţionează neregulamentar pe partea carosabilă în afara localităţilor, mai prevede iniţiativa legislativă.

 

Raţiunea acestei propuneri legislative porneşte de la lipsa unor reglementări adecvate, clare şi coerente, adaptate condiţiilor existente, în ceea ce priveşte motivaţia măsurii de ridicare a autovehiculelor. Ridicarea autovehiculelor a devenit o problemă reclamată de numeroşi cetăţeni, fapt agravat de lipsa locurilor de parcare în număr suficient, în special în cadrul marilor oraşe. Practica măsurii de ridicare a acestor autovehicule staţionate neregulamentar a ajuns să genereze abuzuri realizate de către cei care pot să dispună această măsură, manifestând în cele mai multe cazuri exces de zel. Măsura dispunerii ridicării autovehiculelor trebuie să fie una excepţională, îndreptată asupra acelor autovehicule care într-adevăr blochează circulaţia rutieră sau constituie un pericol pentru aceasta”, susţine iniţiatorul propunerii legislative.

 

Proiectul a fost depus în 25 mai şi Senatul este prima Cameră sesizată.

Comentarii Facebook