Opt soldați români răniți într-un atentat din Afganistan, soldat cu moartea a 11 copii

 

Unsprezece copii au fost ucişi într-un atentat cu maşină-capcană comis de un atacator sinucigaş presupus a fi fost taliban luni lângă o moschee în provincia Kandahar din sudul Afganistanului. Opt soldaţi români au fost răniți

 

Alte şaisprezece persoane, printre care nouă civili, cinci soldaţi români şi doi poliţişti afgani, au fost rănite în atacul din districtul Daman, a precizat purtătorul de cuvânt al poliţiei din Kandahar, Matiullah Helal, pentru DPA.

 

Kamikaze s-a aruncat în aer cu vehiculul său în timp ce un convoi de trupe străine trecea în apropiere, a adăugat Helal.

 

Misiunea NATO de sprijin în Afganistan, Resolute Support, a declarat într-un e-mail că examinează informaţiile despre acest atentat.

 

Se aşteaptă ca talibanii că confirme dacă s-au aflat în spatele atacului, care este separat de un dublu atentat sinucigaş cu bombă comis în capitala Kabul mai devreme luni dimineaţă.

 

Talibanii au crescut frecvenţa atacurilor comise în toată ţara după ce au anunţat începutul ofensivei lor de primăvară săptămâna trecută.

 

Opt militari din Batalionului 30 Protecţia Forţei "Vulturii Carpaţilor" din Câmpulung Muscel au fost răniţi luni, 30 aprilie, în Afganistan, în jurul orei 9.00, ora României, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate, fiind ţinta unui autovehicul capcană (VBIED - Vehicle-Borne Improvised Explosive Device), informează M.Ap.N. într-un Comunicat de presă remis AGERPRES.

 

Militarilor li s-a acordat primul ajutor la faţa locului, după care au fost evacuaţi la spitalul militar din Kandahar, unde se afla în stare stabilă. Numele lor vor fi făcute publice după anunţarea familiilor.    

 

Militarii din Câmpulung Muscel execută o misiune în Afganistan în perioada februarie – august 2018. Aceştia execută, în teatru, misiuni specifice de asigurare a protecţiei forţei din Baza Aeriană Militară Kandahar şi misiuni de instruire, consiliere şi asistenţă a Forţelor Naţionale Afgane. Unitatea militară din Câmpulung Muscel a mai executat misiuni în Kosovo (în anii 2005 şi 2007) şi Afganistan (în anul 2008).

 

În anul 2018, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu 625 de militari, alţi aproximativ 300 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comanda/mandat NATO, UE, ONU si OSCE în alte regiuni.

 

În timpul misiunilor externe, 29 de militari şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 185 au fost răniţi. Situaţia de securitate în TO Afganistan se menţine instabilă, cele mai multe incidente înregistrându-se în provinciile din estul şi sudul Afganistanului.

Comentarii Facebook