Duminica 28 Aprilie

Oamenii de ştiinţă pot prezice moartea printr-un test de sânge


Oamenii de ştiinţă au reuşit să calculeze rata de îmbătrânire a indivizilor, la păsări. Acum, ei speră ca acest pas să îi ajute în dezvoltarea unui astfel de test eficient şi în cazul oamenilor.

Testul permite aflarea vârstei biologice a indivizilor, prezicând cu exactitate durata de viaţă a acestora. Invenţia funcţionează prin măsurarea lungimii unor structuri numite telomeri. Despre cestea se ştie că au capacitatea de a se scurta de fiecare dată când are loc diviziunea celulară. Lungimea telomerilor asigură o estimare mai exactă a vârstei biologic, decât calcularea vârstei cronologice.

În studiu, specialiştii au măsurat lungimea medie a telomerilor dintr-o populaţie de 320 de pitulice de la insula Cousin.

"Rezultatele noastre furnizează prima dovadă clară cate atestă existenţa unei relaţii între lungimea telomerilor şi mortalitatea în cazul speciilor sălbatice. De asemenea, am reuşit să demonstrăm că rata de scurtare a telomerilor poate acţiona ca un indicator al vârstei biologice", a declarat autorul studiului, potrivit Telegraph, citat de Descopera.ro.

Studiul a evidenţiat faptul că lungimea telomerilor poate prezice moartea indiferent de vârsta individului.

Comentarii Facebook