Întrebări frevcente şi răspunsuri despre sex

 

O viață viata sexuala sanatoasa implică și acumularea unor cunoștințe despre sex. De ce este important sexul protejat, cand poti face sex neprotejat, ce boli cu transmitere sexuala te pandesc si multe altele.

 

1. Care este cea mai sigura metoda de protectie?

 

Raspuns: Abstinenta!

 

Nu exista o cale 100% sigura pentru a preveni o sarcina nedorita sau o boala cu transmitere sexuala (BTS).  Prezervativul, pilulele contraceptive, dispozitivele intrauterine au doza lor de risc. Prezervativul este singura forma de protectie impotriva transmiterii virusului HIV si poate preveni sarcinile nedorite. Alte mijloace, precum pilulele contraceptive sau dispozitivele intrauterine trebuie urmarite de medicul ginecolog.

 

2. Care este cea mai des utilizata metoda de protectie sexuala?

 

Raspuns: Prezervativul!

 

Cea mai des utilizata metoda contraceptiva este prezervativul. Cele din latex sunt considerate eficace intrucat reduc expunerea la secretiile genitale ale partenerului cu care ai contact sexual. Insa daca nu sunt utilizate corespunzator, prezervativele au o doza substantiala de risc, atat din punctul de vedere al bolilor cu transmitere sexuala, cat si in ceea ce priveste sarcinile nedorite.

 

3. Cat de mare este riscul de a ramane insarcinata, chiar daca folosesti corect prezervativul?


Raspuns: 3%

 

Cand este utilizat corespunzator, riscul unei sarcini nedorite din cauza prezervativului este de 3%. Daca insa nu este folosit constant si corect, riscul creste la 11-16%. Pentru a limita riscul, poti opta pentru mai multe variante de contraceptie (prezervativ+pilule contraceptive, de exemplu).

 

In cazul prezervativelor pentru femei, daca sunt utilizate necorespunzator, riscul creste la 21%. In cazul diafragmelor si spermicidelor, daca nu sunt folosite corect, riscul se situeaza la 15%, iar daca sunt utilizate perfect riscul este cotat la 9%. Pentru dispozitivele intrauterine, riscul este de 1%.

 

In ceea ce priveste pilulele contraceptive, daca sunt folosite exact cum le-a prescris medicul, riscul de a ramane insarcinata este mai mic de 1%. Daca nu sunt luate conform prescriptiei medicului, riscul creste la 5%. Atentie! Pilulele contraceptive nu protejeaza impotriva BTS.

 

4. Daca esti gay sau lesbiana, mai este nevoie sa te protejezi?

 

Raspuns: DA!

 

Bolile cu transmitere sexuala nu tin cont de preferintele de acest gen. Fie ca esti homosexual sau heterosexual, sexul neprotejat este la fel de riscant. Cei mai afectati de HIV sunt homosexualii sau persoanele care au fost antrenate in sex in grup. Sexul anal neprotejat este considerat un comportament extrem de riscant in ceea ce priveste transmiterea HIV.

 

La randul lor, lesbienele nu sunt ferite de boli precum clamidia, herpes genital, vaginoza bacteriana sau infestarea cu papiloma virus.

 

Citeşte continuarea pe sfatulparintilor.ro.

Comentarii Facebook