Miercuri 27 Ianuarie

Mitingul PSD, relatat în presa străină: Un miting împotriva abuzurulor justiției, organizat de oameni cu probleme de corupțiePSD a organizat, sâmbătă seară, un miting masiv împotriva ”abuzurilor în justiție” și a ”statului paralel”, aducând la București cu autocarele din doată țara membri de partid și simpatizanți.

Aproximativ 120.000 de persoane au fost aduse în Piața Victoriei, din București, pentru a susține Guvernul și partidul condus de Liviu Dragnea.

Evenimentul a atras atenția presei din străinătate, însă jurnaliștii străini nu prea au avut cuvinte de laudă.

Zeci de mii de membri şi de simpatizanţi ai stângii aflate la putere în România au manifestat sâmbătă la Bucureşti contra "abuzurilor" din justiţie, "o demonstraţie de forţă fără precedent într-un moment în care mai mulţi lideri ai săi sunt vizaţi de dosare de corupţie", a scris AFP, citată de Agerpres.

Agenţia citată aminteşte că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, condamnat în 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală şi ameninţat de un verdict iminent într-un alt proces, pretinde că este victima unei "structuri subterane" care "parazitează instituţiile statului".

"Această figură controversată a scenei politice, care nu a putut candida pentru postul de prim-ministru din cauza condamnării sale, nu a încetat, de la revenirea partidului său la conducerea României, la finalul lui 2016, să accentueze presiunea asupra magistraţilor", adaugă AFP.

Aceasta mai scrie că manifestanţii au venit din toată ţara la bordul unor autocare închiriate de partid, iar, pentru "a ocupa" Piaţa Victoriei, de peste un an locul unor proteste regulate împotriva guvernului, "PSD a stabilit cote obligatorii de participanţi pentru fiecare filială locală şi a cerut membrilor săi contribuţii financiare".

Totodată, "semn al dorinţei de a-şi face auzită vocea în străinătate, organizatorii au distribuit manifestanţilor pancarte în engleză care criticau 'poliţia politică' ce ar acţiona în România", mai arată agenţia franceză de presă.

De asemenea, într-un articol intitulat ”Absurdul românesc: un partid aflat la putere cheamă lumea la protest”, euractiv.com scrie că partidul care și-a demis propriile guverne anul trecut a făcut din nou o mișcare fără precedent: a pus în scenă un protest chiar în fața clădirii care adăpostește executivul pe care l-a numit cu câteva luni în urmă.

Chiar premierul Viorica Dăncilă a participat sâmbătă lamitingul PSD care s-a desfășurat sub deviza ”Vrem prosperitate, nu securitate”.

Aparent, PSD dorea să denunțe presupusele abuzuri ale sistemului judiciar și ale serviciilor secrete, dar chiar lideri ai formațiunii au admis că este doar o manifestație pentru a-l susține pe autocratul lider Liviu Dragnea, care are probleme în justiție.

Publicația relatează cum oamenii au fost aduși la miting fiind amenințați că vor rămâne fără slujbe. De asemenea, jurnaliștii amintesc că partidul a decis folosirea parcării Parlamentului pentru autocarele PSD. Ei mai scriu că, deși liderii PSD au tot vorbit despre un miting masiv cu 1 milion de simpatizanți, demonstrația a fost sub așteptări, la eveniment fiind aduși în jur de 180.000 de oameni.

Totodată, manifestația PSD a fost relatată si de către agenția Reuters, care notează că protestul a vizat presupusele abuzuri de putere ale procurorilor anticorupţie. "Manifestaţia a fost văzută ca răspunsul coaliţiei de guvernământ la o serie de mari proteste antiguvernamentale de stradă organizate împotriva tentativelor social-democraţilor de a dezincrimina mai multe infracţiuni de corupţie, prin ordonanţă de urgenţă, anul trecut. Protestul popular i-a forţat pe social-democraţi să retragă ordonanţa", explică Reuters.

Agenţia menţionată notează că România este unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană iar Bruxellesul menţine sistemul judiciar de la Bucureşti sub monitorizare specială. Reuters adaugă că procurorii anticorupţie au obţinut în ultimii ani numeroase condamnări ale unor parlamentari, miniştri şi primari, expunând conflicte de interese, abuzuri de putere, fraude şi obţinerea unor contracte cu statul în schimbul mitei.

"Dar politicieni aflaţi la conducere, unii dintre ei fiind sub investigaţie în prezent sau în faza de judecată, au negat faptele imputate şi au acuzat procurorii că îşi folosesc puterea pentru persecuţie politică", aminteşte Reuters. Ei i-au acuzat de asemenea că uzează prea mult de denunţuri de la terţi pentru a construi cazuri. Relatând despre manifestaţia de sâmbătă, agenţia de presă britanică scrie că Liviu Dragnea a intrat în mulţime pe acordurile Odei Bucuriei a lui Beethoven, care este totodată şi imnul UE.

.

Comentarii Facebook