Sambata 3 Decembrie

Iohannis: Persoane urmărite penal nu au ce căuta la guvernare. Doamnele Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb trebuie să demisioneze

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marți seara, că Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb ar fi trebuit să demisioneze.

 

Cred că vă amintiţi de poziţiile mele pe care le-am avut în ocazii similare şi au fost câteva similare. Eu vreau să cred că România este o ţară care întăreşte statul de drept, în care persoane urmărite penal, judecate penal, condamnate penal nu au ce să caute în Guvern. Da, că să vă răspund. Doamnele ministru trebuiau să demisioneze în prima variantă optimală. A doua variantă optimală era să fie retrase. Ce se întâmplă nu este de bun augur. Nu ştiu detalii din dosare, vorbesc din punct de vedere al preşedintelui, îmi doresc un Guvern care să acţioneze pentru români, nu ştiu dacă doamnele sunt vinovate. Vinovăţia este stabilită de judecător", a spus preşedintele, la Cotroceni.

 

Klaus Iohannis susține că ”ar trebui să devină normalitate ca persoane urmarite şi judecate să nu fie în Guvern. Cum privesc românii şi partenerii noştri ca două doamne care gestioneaza fonduri foarte consistente sunt suspectate de acte penale? E pacat că PSD nu a înţeles nimic din repetatele mele apeluri de întărire a statului de drept”.

 

Nu am niciun temei pentru suspendarea acestor doamne ministru. In cazul doamnei Shhaideh sunt acuzatii care se refera la cariera sa in calitate de secretar de stat, si acestea nu vin la mine. La doamna Plumb e nevoie prima oara sa se ceara urmarirea penala de Parlament dupa care se poate discuta alt curs al actiunii, dar pana atunci nu”, a mai spus Iohannis.

 

În situația celor două doamne, doamna vicepremier și doamna ministru, deocamdată acțiunile se desfășoară în altă parte. Nu am niciun temei pentru suspendarea acestor doamne ministru și explicația este foarte simplă: în cazul doamnei Shhaideh, acuzațiile se referă la cariera domniei sale de secretar de stat și acestea nu vin la mine iar în cazul doamnei ministru Plumb este nevoie prima dată să se ceară urmărirea penală de către Parlament, după care se poate discuta alt curs al acțiunii, dar până atunci nu”, a mai afirmat Iohannis.

 

Vicepremierul Sevil Shhaideh este urmărită penal pentru abuz în serviciu de procurorii anticorupţie în dosarul Insula Belina. În aceeaşi cauză DNA cere aviz pentru începerea urmăririi penale a Rovanei Plumb, ministrul Fondurilor Europene şi deputat, fiind acuzată de complicitate la abuz în serviciu, conform realitatea.net.

Comentarii Facebook