Implant de ”inimă artificială”, realizat în premieră la un spital din Transilvania

 

O operație în premieră în România a fost realizată la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) din Târgu Mureş.

 

Este vorba despre un dispozitiv care funcţionează asemenea unei pompe şi reglează debitul cardiac, numit ”inimă artificială”.

 

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Institutul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) din Târgu Mureş, Horaţiu Suciu, medicul Bojan Biocina din Croaţia şi doctorul Peter Branecky din Germania au realizat, joi, la Târgu Mureş, primul implant din România pentru reglarea debitului cardiac, transmite Mediafax.

 

Este vorba de un dispozitiv care utilizează ca sursă de energie electricitatea, practic, este vorba de o pompă care se implantează în interiorul ventriculului stâng şi are rolul de a prelua cantitatea de sânge pe care ventriculul nu reuşeşte să o ejecteze pe căile naturale, punând în repaus muşchiul inimii, care nu face faţă acestei sarcini. Starea noastră de bine se datorează acestei activităţi cardiace care asigură un debit de 7-8 litri pe minut”, a explicat Horaţiu Suciu.

 

Transplantul a fost realizat la un pacient de 44 de ani, din Suceava.

Comentarii Facebook