Forest Stewardship Council a retras definitiv certificarea Schweighofer

 

Forest Stewardship Council (FSC) a retras definitiv certificarea și se disociază de Schweighofer în urma unei petiții trimise de activiști din trei țări. 

 

Organizația Forest Stewardship Council (FSC) a anunțat vineri, 17 februarie, că retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de compania austriacă Schweighofer. În urma acestei decizii, lemnul tăiat ilegal din pădurile României nu va mai fi certificat ca fiind sustenabil și nu va mai putea fi vândut sub marca FSC pe piețele internaționale. FSC a considerat că prelungirea perioadei de probă pentru Schweighofer este inacceptabilă în condițiile de în care compania nu respectă standardele de sustenabilitate. 

 

Decizia de astăzi vine după ce activiști din 3 țări (Germania, România și Austria) au înmânat o petiție semnată de 250.000 de cetățeni directorilor FSC, în 7 februarie, la sediul organizației din Bonn. Comunitatea de-clic ”a lansat această campanie în decembrie 2016, în momentul în care FSC a plasat compania austriacă într-o perioadă de probă. Petiția adresată Boardului organizației îi cerea acestuia să renunțe la Schweighofer și să respecte recomandările făcute de Comitetul de Control al FSC. După ce a investigat temeinic activitatea Schweighofer, acest comitet a recomandat încă din decembrie 2016 dezasocierea de “Holzindustrie Schweighofer și de toate companiile controlate de Gerald Schweighofer”. 

 

Compania austriacă Schweighofer a procesat lemn ilegal din pădurile României, la o scară fără precedent. Activitatea proprie de procesare depășește cu mult capacitatea de exploatare legală a lemnului în țara noastră. De-a lungul anilor a creat un monopol eficient, care a înlăturat aproape complet concurența pe piața internă. Ilegalitățile au fost semnalate în repetate rânduri de organizațiile românești și jurnaliști de investigație, făcând totodată obiectul plângerii oficiale realizate de WWF Austria și Germania către FSC”, se arată într-un comunicat de presă. 

 

Dezasocierea FSC de Schweighofer este o victorie pentru pădurile României și o victorie a zecilor de mii de cetățeni care au semnat petiția, au scris board-ului FSC și au crezut în puterea noastră colectivă. În urma acestei decizii, comunitatea de-clic va continua să ceară insistent magazinelor de bricolaj să renunțe la vânzarea produselor Schweighofer”, a declarat Raluca Veștemeanu, campaigner de-clic.

 

Comentarii Facebook