Europa va trece printr-o iarna grea si friguroasa, anunta meteorologii britanici


Europa va trece printr-o iarna grea si cu temperaturi reduse, anunta meteorologii britanici, pe baza unor analize asupra modificarilor de temperatura si de intensitate a curentilor in Oceanul Atlantic.

Acesti curenti au un rol determinant in stabilirea caracterului iernii in tarile europene, inclusiv in partea europeana a Rusiei, anunta Agerpres.

In Europa se asteapta o iarna destul de friguroasa, precizeaza acestia, indicand ca in afara de analizele asupra modificarilor de temperatura si de intensitate a curentilor in Oceanul Atlantic au mai luat in considerare si asa-numitul 'efect La Nina'. Acesta determina in mare masura caracterul iernilor in Europa, considera expertii.

In plus, afirma oamenii de stiinta, de capriciile vremii este responsabil intr-o oarecare masura si Soarele. in ultimul timp, acesta - aflandu-se intr-o activitate de intensitate redusa din cel de-al 11-lea ciclu - a emis mai putine raze ultraviolete. Ca urmare, pe Pamant, in unele locuri a fost neobisnuit de cald, in timp ce in alte zone insa s-au inregistrat temperaturi sub cele normale in aceasta perioada.

Expertii sustin ca circulatia maselor de aer in atmosfera s-a incetinit in ultimul timp, iar unii presupun ca Europa "ar putea sa intre intr-o noua mica era glaciala cand se asteapta o scadere semnificativa a temperaturii medii a aerului".

Un fenomen similar s-a intamplat acum 300 de ani in Europa, cand ierni friguroase s-au inregistrat de-a lungul mai multor decenii, anunta meteorologii britanici, care au trimis guvernului prognozele lor.

Comentarii Facebook