Ești ”pasăre de noapte”? Vezi ce spun psihologii despre personalitatea ta


Potivit psihologilor, oamenii care sunt categorizați drept ”păsări de noapte” prezintă mai multe semne de narcisism, machiavelism şi tendinţe psihopatice, fașă de persoanele care sunt active dimineața.

Aceste trei trăsături, cunoscute sub numele de „triada întunecată” şi care sunt mai des întâlnite în rândul indivizilor care sunt activi noapte, ar putea fi legate de trecutul nostru evolutiv. Oamenii de ştiinţă sugerează că orele târzii din noapte i-ar fi ajutat pe cei care adoptau o „strategie de trişori” să se ascundă, scrie descopera.ro.

În rândul animalelor, întunericul îi ajută pe unii masculi să fure femelele de lângă masculul dominant, comportament ce a fost observat recent şi în rândul rinocerilor din Africa.

Ar putea să fie o adaptare utilă pentru cei care au cele trei trăsături ajutându-i să ocupe şi să exploreze un mediu cu lumină scăzută atunci când alţii dorm şi au funcţii cognitive reduse. Astfel de trăsături ale nopţii ar putea facilita sexul ocazional, «furatul» unui partener şi asumarea riscului. Pe scurt, cei care au trăsăturile specifice triadei întunecate, la fel ca alţi prădători, sunt creaturi ale nopţii”, a declarat dr. Peter Jonason de la Universitatea Western Sydney.

Studiul, al cărui coordonator a fost dr. Jonason, a fost realizat pe un eşantion de 263 de studenţi care au răspuns la o serie de teste de personalitate, pentru a li se măsura trăsăturile specifice triadei întunecate. Acestora le-a fost măsurat nivelul de narcisism, tendinţa de a căuta atenţie şi tratamente speciale, machiavelismul, dorinţa de a-i manipula pe alţii şi psihopatia, acea înclinaţie spre insensibilitate şi nepăsare.

Pentru ca fiecare participant să poată fi testat separat, oamenii de ştiinţă i-au rugat pe participanţi să noteze dacă sunt de acord cu afirmaţii precum: „am un talent natural de a-i influenţa pe alţii”, „aş putea să păcălesc un detector de minciuni” sau „oamenii care suferă de boli incurabile ar trebui să aibă posibilitatea de a alege să moară într-un mod lipsit de durere”

Rezultatele studiului au indicat că cei care au o personalitate mai întunecată aveau tendinţa de a declara că sunt mai eficienţi în timpul serii. De asemenea, s-a constatat şi că cei care se culcau mai târziu aveau tendinţa de a considera că li se cuveneau mai multe drepturi, fiind totodată buni exploatatori.


Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook