Cât de mult poate transpira un om?


Cantitatea maximă pe care un om o poate transpira variază în funcție de dimensiunile sale, de condișia fizică și de hidratarea respectivului individ, însă este posibil să transpirăm și găleți întregi până să apară șocul termin și să leșinăm.

Pe corpul uman se găsesc 3 milioane de glande sudoripare, cea mai mare concentraţie găsindu-se în palme, iar o persoană obişnuită care face sport intens transpiră între 0,7 şi 1,5 litri pe oră. Teoretic, dacă am fi ataşaţi unei benzi de alergare şi am fi pompaţi cu lichide, am putea transpira pentru eternitate, scrie Descoperă.ro.

Persoanele foarte active transpiră între 1,5 şi 1,8 litri pe oră, în timp ce participanții la triatlon pot transpira aproximativ patru litri în acelaşi timp.


În cadrul competiţiei Ironman Hawaii, participanţii produc aproape 15 litri de transpirație de-a lungul combinaţiei de maraton, înot de-a lungul a 3,86 km şi mers cu bicicleta preţ de 180 de kilometri. Stecialistul în fiziologie Lawrence Spriet, de la Universitatea Guelph din Ontario, spune că după ce pierdem aproximativ 3%-5% din greutate corpului, procesul transpiraţiei încetinește.

Specialist în fiziologia sportului, Lawrence Armstrong a reușit să demonstreze că organismul uman continuă să transpire chiar dacă este deshidratat. Cât timp hipotalamusul trimite impulsuri nervoase către glandele sudoripare, vom continua să transpirăm. Dacă nu mai transpirăm, atunci ceva este cu adevărat în neregulă.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook