De ce vin cele mai bune idei în timp ce facem duș? Cercetătorii au răspunsul


Aproape toată lumea a experimentat un moment în care a avut o idee foarte bună despre o anumită problemă exact în timpul dușului. Oamenii de știință au reușit să descopere care este motivul pentru care ideile geniale apar exact în timpul dușului.

Potrivit ultimelor cercetări, dușul este mediul ideal de a ”elibera” ideile geniale.

Cercetările indică faptul că avem mai multe şanse de a avea o gândire creativă atunci când facem lucruri plictisitoare precum pescuitul sau duşul. Din moment ce aceste rutine nu necesită multă gândire, noi intrăm cumva în modul pilot automat şi astfel subconştientul este liber să lucreze asupra a altceva. În acest timp, mintea rătăceşte şi lasă creierul să joace în linişte un joc fără reţinere în care crează asocieri libere, scrie Descoperă.ro.

Acest tip de visare cu ochii deschiși ajută la relaxarea regiunii creierului responsabilă de țeluri, decizii şi comportament (cortexul prefrontal), însă activeazărestul reţelei din creier care funcţionează în modul implicit (DMN), eliberând astfel căile care se conectează la diferite regiuni din creier, permițându-i individului să creeze noi legături pe care creierul conștient le-ar fi respins.

Diferența dintre aceste idei și cele pe care le avem la birou o reprezintă faptul că atunci când căutăm intens prosibilitățile de rezolvare a unei probleme,, reţelele din creier care funcţionează în modul implicit sunt dezactivate, iar cortexul prefrontal funcţionează la o capacitate mai mare.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook